Cifra de afaceri din comerț a scăzut

Cifra de afaceri din comerț a scăzut. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut cu 0,7% în primul trimestru al anului, cu 0,7% față de aceeași perioadă din 2023, dar s-au majorat cu 2,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate de datele Institutului Naţional de Statistică.

„În intervalul 1 ianuarie – 31 martie, în marja scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, au fost consemnate rezultate negative în: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-10,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-9,5%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-7,6%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-4%). Pe de altă parte, creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata nespecializat (+12,1%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+9,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+6,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+6,4%)”, potrivit datelor de la INS.

Ca serie ajustată, în primele trei luni din 2024, afacerile din comerţul cu ridicata s-au majorat, pe ansamblu, cu 2,3%, comparativ cu trimestrul I din anul precedent. În luna martie, faţă de luna similară din 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 7%, ca serie brută, dar a crescut cu 1,7% ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

De asemenea, raportat la luna februarie 2024, în martie, s-a înregistrat un salt de 7,1% al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, datorită activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+23,8%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+12,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+10,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,5%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+5,3%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,8%).

În schimb, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 4%, de la lună la alta. Potrivit datelor INS, ca serie ajustată, afacerile din comerţul cu ridicata s-au diminuat cu 1,5%, în martie faţă de februarie, anul în curs.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed