Comisia Europeană a amendat Mondelēz International, Inc. cu 337,5 milioane euro, pentru obstrucţionarea comerţului transfrontalier cu produse din ciocolată, biscuiţi şi cafea

CE îşi menţine angajamentul de a elimina barierele nejustificate pentru a asigura o mai bună funcţionare a pieţei unice. Constrângerile teritoriale în materie de aprovizionare exercitate de furnizori reprezintă un tip de bariere fără caracter de reglementare în calea bunei funcţionări a pieţei unice, mai arată comunicatul de presă al Executivului european.

Ancheta Comisiei a constatat că Mondelēz a încălcat normele UE în materie de concurenţă: (i) prin implicarea în acorduri anticoncurenţiale sau în practici concertate care vizează restricţionarea comerţului transfrontalier cu diverse produse din ciocolată, biscuiţi şi cafea şi (ii) prin abuzarea poziţiei sale dominante pe anumite pieţe naţionale pentru vânzarea de tablete de ciocolată.

„Preţurile la alimente diferă de la un stat membru la altul. Comerţul care trece peste frontierele statelor membre în cadrul pieţei interne poate reduce preţurile şi poate spori disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele cu inflaţie ridicată. În decizia de astăzi, constatăm că Mondelēz a limitat în mod ilegal vânzările transfrontaliere în întreaga UE. Mondelēz a făcut acest lucru pentru a menţine preţuri mai mari la produsele sale, în detrimentul consumatorilor. Prin urmare, am amendat Mondelēz cu 337,5 milioane de euro”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, conform sursei citate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed