Clienţii nu mai au încredere în bănci

Un sondaj realizat de Financial Times şi compania Harris Poll în Statele Unite şi Europa arată că oamenii au incertitudini în ceea ce priveşte plasarea fondurilor de care dispun. Totuşi, în ciuda crizei financiare, mulţi americani, britanici, francezi, nemţi, italieni şi spanioli spun că nu şi-au schimbat deciziile de investiţii sau doza de risc asumată în ultimii doi ani, potrivit sondajului.

Doar trei americani din zece, unul din patru francezi şi germani şi unul din cinci italieni şi britanici spun că fac investiţii mai puţin riscante. Dimpotrivă, trei spanioli din zece spun că sunt gata să-şi asume mai multe riscuri. Întrebaţi în cine au cea mai mare încredere pentru a le administra economiile şi investiţiile, majoritatea respondenţilor din toate ţările spun că în ei înşişi.

Băncile şi cooperativele de credit sunt pe locul al doilea, dar la mare distanţă.

Puţini dintre cei intervievaţi spun că şi-ar lăsa banii în grija consilierilor financiari şi brokerilor. De altfel, companiile de consultanţă financiară sunt instituţiile în care oamenii se încred cel mai puţin.

“În ultimii ani, am fost la trei sau patru consilieri financiari independenţi, dar nu m-au impresionat serviciile oferite. Niciunul dintre ei nu părea să se gândească la interesul meu”, spune Andy Bedwell, un consultant britanic, pentru Financial Times. “Am învăţat să analizez şi să iau decizii singur asupra mondului în care îmi administrez banii”, spune el.

Sondajul arată, de asemenea, că oamenii nu au încredere în protecţia pe care guvernul o acordă investitorilor.

În ceea ce priveşte destinaţia investiţiilor, respondenţii din Italia şi Franţa preferă proprietăţile, cei din Germania, Marea Britanie şi Spania se bazează pe depozite, în timp ce americanii îşi plasează economiile fie în depozie, fie în bonduri şi acţiuni.

Cei mai mulţi respondenţi din Marea Britanie, Germania şi Franţa spun că nu şi-au schimbat atitudinea faţă de pieţele de capital, în timp ce majoritatea italienilor sunt mai puţin interesaţi să investească în acţiuni.

Sondajul a fost făcut online. Peste 6.300 de persoane cu vârste între 16 şi 64 de ani au fost intervievaţi în Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed