Colegiul Medicilor din România califică drept ‘superficială’ ancheta de la Spitalul judeţean Buzău

Într-un comunicat de presă remis joi seara, Biroul Executiv al CMR califică drept ”nelegală” decizia de desfacere a contractului de muncă a medicului pediatru şi precizează că ”în toată Uniunea Europeana şi, implicit, în Romania, pentru tulburări psihice ce pun în pericol integritatea fizică sau viaţa unui pacient prin autoagresiune sau accidente” este acceptată contenţia pacienţilor, inclusiv minori, în anumite condiţii, cu respectarea unei anumite proceduri.

 

”Această contenţie poate fi fizică sau chimică. Legea 487 din 11 iulie 2002 republicată, permite contenţia pacienţilor, inclusiv minori, în anumite condiţii. De la publicarea Legii 487/2002, conducerea spitalelor aveau obligaţia de a institui o procedură care trebuie comunicată întregului personal. Din datele de până în prezent nu există niciun element din care să rezulte faptul că o asemenea procedură a fost redactată şi comunicată personalului Spitalului Judeţean Buzău. Încadrarea cu personal nu permitea în mod obiectiv supravegherea continuă a acelor copii ce prezentau agitaţie psihomotorie. Ordinul Ministrului Sănătăţii 1224/2010 specifică că un medic pediatru trebuie să aibă în îngrijire un număr de 5-15 pacienţi (normativ pe pat)”, se arată în comunicatul de presă semnat de preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

 

Potrivit sursei citate, în anul 2012, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensivă, au funcţional 6 medici, care au a acordat asistenţă la 2677 de copii, din care 1619 au avut nevoie de îngrijire în Compartimentul Terapie Intensivă iar în secţiile de Pediatrie se internează frecvent copii care au şi afecţiuni psihice sau au manifestări psihice în cadrul afecţiunii de bază.

 

”O analiză raţională arată că, în aceste condiţii, este imposibil să se asigure o supraveghere continuă din partea personalului medical. Difuzarea de imagini cu minori filmaţi fără acordul autorităţii tutelare constituie o gravă încălcare a legislaţiei privind protecţia copiilor. În concluzie, CMR consideră că ancheta desfăşurată de către Spitalul Judeţean Buzău, prin care singurii vinovaţi au fost medicul şi asistenta medicală, este o anchetă superficială, părtinitoare şi care încearcă să acopere deficienţele organizatorice din sistemul de sănătate, să dea satisfacţie opiniei publice, fără a propune măsuri realiste şi eficiente de a evita situaţii de acest gen”, se menţionează în comunicat.

 

În context, CMR solicită o analiză complexă, amănunţită şi profesionistă a cauzelor unor astfel de incidente şi măsuri de prevenţie.

 

”În ceea ce priveşte sancţiunea cu desfacerea contractului de muncă a medicului pediatru, apreciem această măsură ca fiind, evident, nelegală, atâta vreme cât potrivit Legii, singura instituţie abilitată să aprecieze o atitudine medicală eronată este Colegiul Medicilor. Pentru acest motiv, solicităm revenirea de urgenţă asupra deciziei de desfacere a contractului de muncă şi comunicarea către Colegiul Medicilor Buzău a întregii documentaţii necesare analizării cazului. CMR va acorda întreaga asistenţă medicilor cărora li s-a încălcat dreptul la o anchetă corectă şi legală”, se mai spune în comunicat.

 

Mai mulţi copii cu nevoi speciale, care provin din centre de plasament, au fost descoperiţi luni, 28 ianuarie, de un post de televiziune local legaţi de paturi în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean. Medicii au motivat acest gest spunând că personalul medical nu este suficient şi din această cauză copiii internaţi aici nu pot beneficia de supraveghere continuă, aşa cum este prevăzut în lege, iar pentru a se asigura că micuţii nu se vor răni, asistentele au decis să îi lege de pătuţuri.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a demarat miercuri o anchetă în acest caz, fiind a cincea instituţie, după Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean care cercetează scandalul copiilor legaţi de paturi într-o secţie de spital.

 

În cazul în speţă, Comisia de anchetă a Consiliului Judeţean Buzău a constatat „mai multe încălcări ale prevederilor legale” şi a cerut conducerii unităţii spitaliceşti „sancţionarea de urgenţă” a celor implicaţi, „mergând până la desfacerea contractului de muncă”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed