AcasăEconomieConfederaţia Europeană a Sindicatelor cere o lege a temperaturii maxime la locul...

Confederaţia Europeană a Sindicatelor cere o lege a temperaturii maxime la locul de muncă

”Doi muncitori au murit din cauza căldurii, în Spania, săptămâna trecută. În Franţa, o ţară cu nu plafonează temperatura la muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă din cauza căldurii în 2020”, relevă într-un comunicat CES.

Bilanţul a crescut joi, în Spana, unde serviciile de salvare din regiunea Madrid au anunţat moartea ”din cauza căldurii” a unui bărbat care distribuia publicitate în cutii poştale.

”În întreaga Uniune Europeană (UE), 23% dintre muncitori sunt expuşi unor temperaturi mari timp de cel puţin un sfert” din timpul lor de muncă – un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii, potrivit agenţiei Eurofound.

Cu toate acestea, ”numai o mână de ţări europene au o legislaţie menită să protejeze muncitorii în timpul valurilor de căldură”, cu ”mari diferenţe” de la un stat la altul.

TEMPERATURA OPTIMĂ, ÎNTRE 16 ŞI 24°C

Potrivit sindicatelor afiliate CES, munctorii belgeni ale căror locuri de muncă sunt solicitante fizic, nu pot munci atunci când temperatura depăşeşte 22°C.

Limita este cu 5°C mai mare în Ungaria – la acelaşi tip de muncă -, iar Slovenia plafonează temepratura la 28°C la toate locurile de muncă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), temperatura optimă de muncă se situează între 16 şi 24°C.

”Muncitorii sunt în fiecare zi în prima linie a crizei climatice. Ei nevoie de o protecţie adecvată”, trage un semnal de alarmă secretarul general adjunct al CES Claes-Mikael Stahl. 

”Condiţiile meteorologice nu ţin cont de frontierele naţionale. De aceea avem nevoie de o legislaţie la scară europeană cu privire la temperatura maximă la locul de muncă”, subliniază el în acest comunicat.

O caniculă a lovit Europa de Vest la jumătatea lui iulie şi a cauzat moartea a peste 500 de persoane în Spania, iar numeroase recorduri de temperatură au fost bătute în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.

O multiplicare a valurilor de căldură este o consecinţă directă a încălzirii globale, potrivit unor cercetători, iar emisiile de gaze cu efect de seră cresc atât în intensitate, cât şi în durată şi ca frecvenţă.

Ultimele Articole