Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei din Moldova, la RIGC 2023: ”Moldova participă la această conferință internațională a gazului, ceea ce arată importanța României în regiune”

În perioada 7-8 noiembrie, se desfășoară ediția a VI-a a Romanian International Gas Conference (RIGC), organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub patronajul Ministerului Energiei, având tema Redesigning Security of Supply. The Potential of Emerging Technologies for a Sustainable Energy Transition.

Această ediție este dedicată cooperării regionale și europene în domeniul gazelor naturale și al energiei, cu accent pe tehnologiile de decarbonare a sectorului de petrol și gaze și a altor domenii economice, ce vor face posibile atingerea obiectivelor climatice și menținerea competitivității la nivel industrial.

Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din Republica Moldova, a declarat la RIGC 2023 că Moldova cumpără în prezent gaze de la peste 20 de traderi din Europa, din România, din Ucraina, și astfel își asigură rezervele de gaz pentru întreaga iarnă, în condițiile în care în ultimii doi ani au fost forțați să se deconecteze total de la o singură sursă de energie și să se orienteze către alte piețe.

“Moldova participă la această conferință internațională a gazului, ceea ce arată importanța României în regiune din punct de vedere al securității aprovizionării și, în general, a securității din această parte a Europei.

Când vorbim despre criză energetică și modalitățile de a o depăși, Moldova este probabil un exemplu. În ultimii doi ani am fost forțați să ne deconectăm total de la o singură sursă de energie și să ne orientăm către alte piețe, iar această criză s- a transformat astăzi în noi oportunități. Moldova cumpără gaze de la peste 20 de traderi din Europa, din România, din Ucraina, și astfel ne asigurăm rezervele de gaz pentru întreaga iarnă.

Sunt de acord cu ce a spus domnul Péter Szijjártó – nu este nimic posibil fără infrastructură. Chiar cu o zi înainte să ne lovească criza gazelor din Moldova, s-a finalizat interconectorul dintre România și Moldova, ceea ce ne- a făcut în stare să putem gestiona criza. Iată că, astfel, România a ajutat Moldova în aceste momente dificile. Așa am înțeles cât de importantă este infrastructura.

Mai mult, ne-am dat seama ce important este să creștem interconectivitatea rețelelor de gaze și a celor de electricitate. În acest fel, avem acest proiect pe energie verde – Azerbaidjan, Georgia, România, Ungaria – un proiect care ajută la sincronizarea sistemului energetic național din Moldova, ne ajută să atingem țintele de decarbonizare, ne asigură locuri de muncă, dar, mai mult decât orice, asigură securitatea alimentarii, pentru că asta contează mai mult decât orice altceva.

Așa cum am mai spus, am transformat criza într-o oportunitate. Investim în eficiență energetică, în energia verde. Anul acesta ne așteptăm ca Moldova să lanseze procesul de achiziție pentru noi capacități, ca să îmbunătățim mixul energetic și să reducem dependența de energia electrică care încă se manifestă în mixul nostru energetic.

Aș menționa, de asemenea, ceea ce are legătură cu importanța României în această regiune europeană, și anume construirea infrastructurii, accesul la furnizori de gaze în care ne putem încrede, cum este România și Azerbaidjan.

În vara aceasta am văzut un interes crescut pentru rețeaua Transbalcanică care traversează Moldova și se îndreaptă către Ucraina, către rezervoarele de gaz din Ucraina. S-a încheiat un contract de tranzit între Federația Rusă și Ucraina și acest lucru a făcut să crească importanța coridorului Transbalcanic Și a venit momentul înainte de iarna care vine să creștem capacitatea pe acest coridor, asigurându-ne astfel siguranța alimentării din Europa Centrală și de Est.

Pot să vă mai spun că acum o lună și jumătate, sistemul de gaz din Moldova a început să devină operativ în mod independent și, de fapt, Transgaz, operatorul sistemului de transport care este din România, operează în mod independent sistemul de transport al gazelor din Moldova”, a spus Constantin Borosan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed