Coreea de Sud şi-a lansat, cu ajutorul SpaceX, al doilea satelit de spionaj, în plină cursă cu Phenianul

Lansarea, care are loc după ce un prim satelit spion al Seulului a fost pus pe orbită de la Baza Forţelor Spaţiale Vandenberg din California, în decembrie, a fost transmisă în direct pe platformele X şi YouTube. Racheta Falcon 9 a fost lansată duminică, la ora 23.17 GMT (luni, ora 2.17, ora României), iar satelitul s-a separat cu succes de vehiculul de lansare 45 de minute mai târziu şi a intrat pe orbita vizată, a precizat ministerul într-un comunicat.

Satelitul a reuşit să comunice cu succes cu o staţie terestră la aproximativ două ore şi 40 de minute după lansare, a adăugat ministerul.

Cel de-al doilea satelit spion al Seulului este echipat cu un radar cu deschidere sintetică (SAR) capabil să producă imagini indiferent de condiţiile meteorologice, datorită modului în care procesează datele.

Lansările succesive de sateliţi de recunoaştere vin pe fondul unei curse cu Phenianul pentru capacităţi militare în spaţiu.

După ce două încercări anterioare s-au soldat cu prăbuşirea rachetelor lansatoare, Coreea de Nord a declarat în noiembrie anul trecut că şi-a folosit propriul vehicul de lansare Chollima-1 pentru a plasa pe orbită satelitul de recunoaştere Malligyong-1.

Coreea de Nord promisese anterior că va lansa trei noi sateliţi de spionaj în 2024.

Ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, crede că Phenianul ar putea lansa un al doilea satelit de spionaj încă de la jumătatea lunii aprilie, a relatat agenţia de ştiri Yonhap. Comentariul lui Shin s-a bazat pe observarea de către armata sud-coreeană a unor activităţi conexe ale Coreei de Nord, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Jeon Ha-gyu.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed