Crash test în premieră cu BMW Seria 5 şi sistemul de intervenţie automată a frânelor

Procedurile de crash test trebuie în viitor să ia în considerare şi sistemele de siguranţă activă care intervin pentru prevenirea unui accident sau minimizarea forţei de coliziune. În premieră mondială a fost realizat cu succes un crash test cu BMW 530d cu intervenţia automată a frânelor într-un laborator special echipat al Organizaţiei Germane de Supraveghere a Automobilelor (DEKRA), în Neumünster bei Hamburg.

Fiecare conducător auto cunoaşte această situaţie: după un viraj apare în faţă brusc spatele unei maşini blocată într-un ambuteiaj. La vizibilitate redusă sau din cauza neatenţiei şoferului există riscul producerii unui accident. Acest scenariu este cauza pentru producerea a peste 40% din accidentele din Germania.

Automobile din segmentul premium, precum BMW Seria 5, sunt deja echipate cu sisteme electronice anticipative care intervin pentru a micşora riscurile care apar în astfel de situaţii.

Atât noul BMW Seria 5, care tocmai a fost prezentat pe piaţă, cât şi noul BMW Seria 7, sunt disponibile opţional cu un sistem care combină pilotul automat (Cruise Control) cu avertizarea şi funcţie de frânare automată în caz de accident – Pilot automat Stop&Go.

În cazul unei potenţiale coliziuni frontale, conducătorul este avertizat printr-un indicator din instrumentul de bord şi, simultan, pe head-up display. În acelaşi timp, sistemul de frânare intră într-o fază de pregătire. Presiunea din sistemul de frânare poate creşte mult mai repede, se micşorează astfel timpul de răspuns al frânelor şi distanţa de frânare.

În cazul în care există pericolul iminent al unui impact, sistemul intră în treapta a doua de funcţionare. În situaţii în care este necesară o frânare de urgenţă, alături de avertizarea vizuală este declanşat şi un semnal sonor. Dacă conducătorul auto încă nu reacţionează, se declanşează o procedură automată de frânare pe o perioadă foarte scurtă: timp de 1,2 secunde se produce o deceleraţie moderată, înainte deja ca şoferul să utilizeze frânele.

Pe baza senzorilor radar ai pilotului automat (Active Cruise Control Stop&Go), sistemul recunoaşte când accidentul frontal devine iminent. În această situaţie viteza de coliziune este redusă printr-o intervenţie automată a frânelor de urgenţă. La fel ca în cazul unui test EuroNCAP şi în aşa-numitul offset-crash automobilul a fost accelerat la viteza de 64 km/h. Cu momente înainte de coliziune modelul BMW 530d a frânat automat la viteza de 40 km/h, conform procedurii de funcţionare a sistemului de siguranţă.

Datorită acestei deceleraţii exact înainte de accident, poziţia automobilul la coliziune se schimbă faţă de o situaţie fără frânare. Maşina va fi aplecată uşor spre înainte. În acelaşi timp toţi pasagerii, prin frânare, intră într-o poziţie optimă pentru accident, sprijinindu-se pe centurile de siguranţă şi micşorând astfel tensiunea care ar fi transmisă prin forţa impactului.

Până acum aceste sisteme au putut fi testate numai pe bancul de probe şi nu într-un crash test. Prin colaborarea DEKRA şi BMW a fost realizat un prim pas în testarea în condiţii reale a unor astfel de sisteme de siguranţă activă precum şi a diferitelor scenarii „pre-crash“.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed