Creditele obţinute de fermieri prin certificatele de depozit nu vor avea restricţii de utilizare

„Nu există condiţionări la utilizarea creditelor. Acestea vor putea fi folosite la producţie, la reluarea ciclului de producţie. Prin acest program, depozitarii devin un fel de bancă. Ei au marfa acolo, care valorează ceva şi care poate fi vândută”, a explicat Ilie Sârbu.

Acesta a adăugat că, până săptămâna viitoare, MAPDR va acorda licenţe depozitelor, iar în cadrul programului vor fi incluse toate tipurile de depozitari.

„Va trebui să licenţiem aceste depozite, o parte dintre ele au fost autorizate, iar în scurt timp trebuie să le licenţiem, până săptâmâna viitoare. Certificatele de garanţie vor fi utilizabile în relaţia cu băncile. În acest program sunt incluse toate tipurile de depozitari şi cei care produc şi au depozite, precum şi cei care fac acte de comerţ”, a mai spus Sîrbu.

Referitor la valoarea dobânzilor pentru creditele obţinute prin garantarea cu certificate de depozit, ministrul agriculturii a declarat că acest aspect ce nu a putut fi modificat, valoarea acestora fiind stabilită de fiecare bancă în parte.

„Băncile s-au implicat şi chiar s-au arătat interesate să intre în acest program, însă dobânda rămâne a băncii. Astea sunt lucruri care nu au putut fi rezolvate”, a explicat Sârbu.

Potrivit acestuia, creditele ar putea fi operaţionale începând cu recolta din această toamnă.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, după o discuţie cu ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, că Executivul intenţionează să modifice o ordonanţă de urgenţă, care va permite agricultorillor să garanteze creditele cu certificate de depozit.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed