x


  • EUR
    4.7621
    USD
    4.2658
string(7) "politic"

Culisele războiului din Parlament. A reuşit sau nu Opoziţia să-l dea jos pe Dragnea?

PNL, USR şi PMP susţin că au reuşit să-l dea jos pe Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. În realitate, încă n-au reuşit, dar i-au şubrezit serios puterea în Parlament. Ce arme mai are Opoziţia? Ce argumente are PSD? Cum poate fi dat jos Dragnea, regulamentar? „Adevărul“ vă prezintă, în detaliu, culisele războiului din Camera Deputaţilor

Author: Mihai Voican | Sursa: Adevarul | Publicat: 06.12.2018, 8:56

Pasul 1. La mijlocul lunii noiembrie, PNL a depus la Parlament o solicitare de revocare a lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. În consecinţă, Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor urma să pună solicitarea pe ordinea de zi a plenului pentru a fi votată. Aşa cere procedura. Numai că PSD are majoritate în BP, deci Liviu Dragnea s-a opus ca demersul Opoziţiei să ajungă la votul final al plenului. Liderul PSD se afla în plin război cu puciştii din partid şi nu a vrut să rişte un vot potrivnic chiar din partea unor deputaţi PSD controlaţi de rivalii săi din partid: Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu.

Pasul 2. Luni dimineaţă, patru parlamentari PSD au trecut în partidul lui Victor Ponta, iar coaliţia PSD-ALDE a rămas fără majoritate în Camera Deputaţilor.

Pasul 3. La şedinţa plenului de miercuri, PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a solicitării depuse în urmă cu două săptămâni, privind revocarea lui Dragnea. În plus, liberalii au cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei. Din punct de vedere juridic, cele două solicitări de revocare reprezintă două proiecte de hotărâre.

Articolul integral pe ADEVĂRUL