Cum a afectat războiul din Ucraina imaginea Rusiei de apărător al creștinismului (The Moscow Times)

În ultimul deceniu, guvernul rus s-a străduit să se prezinte ca un bastion al creștinismului și al valorilor tradiționale. Kremlinul s-a folosit de această imagine de religiozitate și de relația sa strânsă cu Biserica Ortodoxă Rusă ca un mecanism de promovare a intereselor sale pe plan intern, precum și de cultivare a legăturilor cu susținători cu vederi fundamentaliste similare în străinătate, scrie Ryan Bauer, analist specializat în probleme de apărare la RAND Corporation, într-un editorial publicat pe The Moscow Times.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, însă, au existat fisuri vizibile în receptivitatea acestei strategii de transmitere a mesajelor. Aliații religioși tradiționali ai Rusiei din Occident au început să se exprime împotriva războiului și, în special, a sprijinului acordat de Biserica Ortodoxă Rusă. Această tendință recentă de critică și scăderea sprijinului global atât pentru Moscova, cât și pentru Biserică, reprezintă o provocare semnificativă și subapreciată pentru capacitatea Rusiei de a-și promova interesele și influența.

În SUA, Rusia a obținut de mult timp sprijin din partea diferitelor grupuri și personalități din comunitățile creștine conservatoare din America. În aceste comunități, Putin și Biserica s-au prezentat cu succes drept campioni ai valorilor creștine, dispuși să lupte cu ceea ce mulți enoriași percep ca fiind o decădere morală în Occident. Propaganda rusă a întărit această percepție, precum și presupusul pericol al liberalismului promovat de guvernele occidentale, pe care Rusia îl prezintă ca o amenințare la adresa idealurilor conservatoare.

În 2013, după ce Putin a semnat o lege care interzicea promovarea „relațiilor netradiționale” în rândul minorilor, multe figuri religioase proeminente din SUA au aplaudat efortul. Franklin Graham III, un cunoscut evanghelist, a lăudat legea ca dovadă a dedicării Rusiei față de valorile tradiționale, în timp ce SUA „abdică” de la „conducerea morală”. De fapt, legea „Don’t Say Gay” recent adoptată în Florida seamănă cu legea din 2013 din Rusia.

În perioada premergătoare războiului din Ucraina, strategia rusă de a curta sprijinul occidental prin mijloace religioase părea să dea roade. Tucker Carlson a întrebat în direct de ce americanii ar trebui să urască Rusia; Steve Bannon, în emisiunea sa, a susținut că ar trebui să-l lăudăm pe Putin pentru politicile sale anti-LGBTQ și pentru că este „anti-woke”. Chiar și după declanșarea războiului, personalități religioase, cum ar fi liderii americani ai catedralelor ortodoxe rusești din SUA, au repetat punctele de discuție rusești care atribuie vina pentru război atât Ucrainei, cât și SUA.

Și totuși, în interiorul Rusiei și al Bisericii sale, s-au format fisuri încă de la invazia inițială. La scurt timp după izbucnirea războiului, de exemplu, peste 150 de clerici ortodocși ruși au publicat o scrisoare deschisă în care cereau încetarea imediată a războiului, afirmând că ucrainenii ar trebui să fie liberi să facă propriile alegeri. Deși aceasta nu reprezintă decât o mică parte din miile de clerici ortodocși din Rusia, a reprezentat o ruptură neobișnuită în mesajele Bisericii și o lovitură la adresa narațiunilor venite de la Kremlin și de la conducerea Bisericii.

Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost de la bun început un susținător neclintit al războiului și a căutat să justifice acțiunile lui Putin cu un scop religios, prezentând războiul, în predici, ca pe „o luptă apocaliptică împotriva răului”.

Cu toate acestea, Biserica l-a îndepărtat din funcție pe cea de-a doua cea mai puternică figură a sa, Mitropolitul Hilarion, după ce acesta și-a exprimat opoziția față de război în ianuarie, cu o lună înainte de izbucnirea acestuia. Kirill a mers chiar atât de departe încât a recunoscut schisma tot mai mare cu Biserica Ortodoxă Rusă, explicând că „înțelege” decizia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a fost istoric aliniată cu Biserica sa, de a tăia legăturile.

Și în SUA există mai multe semne de scădere a sprijinului pentru Rusia din partea aliaților săi creștini americani tradiționali. Chiar cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Franklin Graham a scris pe Twitter pentru ca creștinii să se roage pentru Putin, astfel încât Dumnezeu să îl convingă să evite războiul. Din februarie, Graham s-a declarat împotriva războiului și a susținut sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Organizația umanitară a lui Graham, Samaritan’s Purse, operează, de asemenea, în Ucraina pentru a oferi ajutor soldaților și civililor ucraineni.

Bryan Fischer, un fost director la American Family Association, care în trecut a apărat acțiunile lui Putin, i-a lăudat recent pe ucraineni în lupta lor, numind-o „revoluție creștină”. Biserica Ortodoxă din America (OCA) a trecut de la a face apel la pace la a da vina direct pe Rusia pentru război, susținând că „niciun creștin nu poate rămâne imparțial în fața suferinței sau să tacă atunci când se confruntă cu astfel de rele, așa cum sunt cele care se comit”.

Conducătorul OCA, Mitropolitul Tihon, a explicitat opiniile anti-rusești și pro-ucrainene ale bisericii sale atunci când a declarat într-un interviu: „Atunci când cineva încearcă să justifice invazia rusă în Ucraina arătând cu degetul spre decadența occidentală, nu face decât să-și dovedească propria irelevanță morală”.

Chiar și la nivel mondial, Consiliul Mondial al Bisericilor, care reprezintă peste 580 de milioane de creștini, a condamnat rolul Rusiei în războiul din Ucraina, precum și „folosirea abuzivă a limbajului religios și a autorității pentru a-l justifica” de către Biserica Ortodoxă Rusă.

Cu siguranță, sprijinul pentru Rusia și războiul său a persistat în rândul multor conservatori religioși atât în Rusia, cât și în SUA, deși în acest din urmă caz susținătorii tind să fie mai puțini și mai marginali. Acești adepți încă îl văd pe Putin și războiul său ca pe unul de conservare a creștinătății albe și văd Ucraina ca pe un loc rău pentru că promovează „ideologiile woke” asupra cetățenilor săi. Dar o majoritate importantă a creștinilor din SUA și din alte părți ale lumii văd acum cu siguranță politica externă a Rusiei – și susținerea acestei politici de către Biserica Ortodoxă Rusă – ca fiind în contradicție cu valorile lor religioase fundamentale.

Acest simplu fapt demonstrează un declin semnificativ și izbitor al influenței atât a Kremlinului, cât și a Bisericii Ortodoxe Ruse. Este, de asemenea, o lovitură strategică subapreciată, deoarece aceste populații au fost mult timp receptive la această strategie a statului rus de transmitere a mesajelor, încheie analistul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed