x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(8) "companii"

Cum arată CRIZA la o foarte importantă fabrică din România

Căderea industriei în România de tranziţie a lăsat urme încă vizibile: schelete de fabrici dezafectate se pot vedea prin fostele zone industriale, iar fostele şcoli profesionale au fost distruse.

Author: Mihai Voican | Sursa: ACTUAL DE CLUJ | Publicat: 25.12.2018, 8:18

Efectele se văd mai departe: în Cluj funcţionează mai multe unităţi de producţie construite în anii recenţi şi mulţi dintre cei care le conduc se plâng de criza forţei de muncă. Nu se mai găsesc muncitori calificaţi şi e tot mai greu să se recruteze angajaţi, chiar dacă planurile de afaceri presupun extinderea producţiei. Salariile încă mici şi nivelul de trai de aici îi împinge încă pe mulţi români să treacă graniţa pentru un loc de muncă, fie şi pe termen limitat. Cât despre acoperirea necesarului pentru fabricile din România, se vorbeşte mai ales de două soluţii: reactivarea şcolilor profesionale şi implicarea firmelor în învăţământul dual – pe de-o parte – şi aducerea de muncitori de străini.

 

„Am început cu 36 de oameni, în 2011, şi cu o linie de producţie. Acum sunt aproape 200 angajaţi. Dintre aceştia, cam 95% sunt oameni de aici şi din comunele şi satele din preajmă, oameni care nu mai lucraseră înainte în domeniul pâinii”, spune Dan Păucean. Acesta a lucrat aproape două decenii la fosta fabrică de bere Ursus, iar de 7 ani e director de producţie în fabrica La Lorraine din Câmpia Turzii, o unitate de produse de panificaţie precoapte şi congelate.

 

Articolul integral pe ACTUAL DE CLUJ