Cum să previi apariția paraziților intestinali

Paraziții intestinali sunt organisme care depind de gazdă pentru a supraviețui și a se răspândi. Există mai multe tipuri de organisme intestinale, care dau simptome variate. În unele cazuri, persoana afectată trăiește ani buni cu paraziții intestinali fără să știe că îi are.

Tratamentul variază de la caz la caz, iar prevenția este extrem de importantă, motiv pentru care abordăm în continuare acest aspect. 

Ce sunt paraziții intestinali?

Paraziții intestinali sunt organisme vii care trăiesc și se dezvoltă în intestinul unei alte specii, folosind nutrienții din corpul gazdei pentru a supraviețui. Acești paraziți pot fi de diferite tipuri, incluzând viermi, protozoare și bacterii. Unele dintre cele mai comune exemple de paraziți intestinali sunt giardia, tenia și oxiuriile.

Afectarea organismului de către paraziții intestinali poate varia în funcție de tipul de parazit și de starea de sănătate a gazdei. Un exemplu ar fi distrugerea mucoasei intestinale, care poate reduce capacitatea organismului de a absorbi nutrienții esențiali bunei funcționări.

 Prevenția este importantă, măsurile luate pe toată durata vieții sunt necesare pentru sănătatea întregului corp. Întărirea organismului în fața problemelor generate de paraziții intestinali se poate realiza printr-un regim de viață echilibrat, dar și cu suport oferit de soluțiile moderne. Suplimentele pentru paraziții intestinali, care se regăsesc online, pot juca un rol important în prevenirea și tratarea infecțiilor. Administrarea acestora, conform indicațiilor medicului sau farmacistului oferă protecție.  (1)

Simptomele infecțiilor parazitare intestinale

Simptomele infecțiilor parazitare intestinale pot varia în funcție de tipul de parazit care a invadat organismul. Cu toate acestea, există câteva semnale de alarmă comune pe care le poți identifica. Durerile abdominale, balonarea, diareea, pierderea neintenționată în greutate și oboseala sunt câteva dintre cele mai frecvente semne ale infecțiilor parazitare intestinale. Prezența paraziților în scaun, poate fi vizibilă cu ochiul liber la un moment dat sau poate fi detectată doar prin analize de laborator. 

Majoritatea celor cu paraziți intestinali nu sunt conștienți de acest lucru deoarece simptomele pot fi subtile sau inexistente. În acest sens, este important să acorzi o atenție deosebită oricăror schimbări în sănătatea digestivă și să cauți ajutor medical la apariția unor simptome suspecte.

Doar un medic specialist poate confirma prezența paraziților intestinali prin diverse teste, cum ar fi examenul coproparazitologic sau analiza scaunului, dar și prin testul de sânge. Acesta poate recomanda cel mai potrivit tratament în funcție de tipul de parazit și de starea generală de sănătate. (1), (2)

Metode de prevenție a apariției paraziților intestinali

Prevenirea apariției paraziților intestinali implică o serie de măsuri, începând cu respectarea strictă a regulilor de igienă personală. Aceasta presupune spălarea mâinilor în mod regulat, în special înainte de a mânca și după utilizarea toaletei, după suflarea nasului și după schimbarea scutecului bebelușului. De asemenea, este esențial să eviți contactul direct cu solul sau cu obiecte care ar putea fi contaminate, precum și să folosești prosoape și lenjerie de corp proprie. 

Siguranța alimentară este un aspect ce nu trebuie neglijat în prevenirea infecțiilor parazitare. Consumul de carne și pește bine gătite, precum și spălarea riguroasă a fructelor și legumelor înainte de consum, sunt recomandări de bază. Este, de asemenea, important să faci tot posibilul și să eviți consumul de alimente sau băuturi din surse nesigure sau necunoscute. În situația unei călătorii în zone îndepărtate, unde sursele de apă nu sunt sigure, măsurile pe care trebuie să le ai în vedere vizează consumul de apă îmbuteliată. 

Poate nu știai, dar insectele, precum țânțarii sau puricii, pot fi purtătoare de paraziți intestinali. Prin urmare, este recomandat să utilizezi produse de protecție împotriva insectelor, mai ales în zonele cu un risc crescut de infecții parazitare. 

Atunci când îți plimbi în exteriorul locuinței animalul de companie trebuie să știi că acesta poate să intre în contact cu insecte nedorite care te pot infecta și pe tine, ulterior. Controalele veterinare periodice și vaccinarea prietenului necuvântător sunt modalități de protecție pentru ambii. 

În plus, anumite vaccinări pot ajuta la prevenirea infecțiilor parazitare. De asemenea, controalele medicale periodice pot contribui la detectarea timpurie și la prevenirea răspândirii paraziților intestinali. (1), (2)

Diagnosticul de paraziți intestinali poate fi înspăimântător. Chiar și în astfel de situații, cu tratamentul corespunzător, lucrurile vor reveni la normal. Accentul trebuie pus pe prevenție cu menținerea unei igiene corespunzătoare și păstrarea unui stil de viață sănătos. Controlul medical periodic și analizele de laborator realizate la intervale regulate oferă date importante medicului despre starea ta generală.

Acestea pot evidenția unele probleme care pot fi tratate eficient, în cel mai scurt timp. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed