Cum vede preşedintele BVB anul 2010 pe Bursă

0

Cu toate acestea, Farmache admite că principala problemă a Bursei va rămâne lichiditatea relativ redusă şi oferta insuficient de diversificată. “Indicii BVB vor evolua în 2010 pe trendul indus de mişcarea principalelor burse internaţionale, datorită gradului ridicat de corelare, dar, sectorial, pot apărea deviaţii generate de factori specifici, cum e, de exemplu, cazul pragului la SIF-uri”, a menţionat Stere Farmache, cu ocazia seminarului EU-COFILE, organizat de Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor şi Alpha Bank. Potrivit şefului BVB, există o serie de motive pentru un “optimism moderat” şi pe plan intern, acesta considerând că este destul de probabil ca economia românească să-şi reia creşterea, chiar dacă într-un ritm nu foarte ridicat, încă din prima jumătate a anului. Alte motive, a adăugat Farmache, sunt: depăşirea anului electoral, probabilitatea ridicată ca banca centrală să reducă în continuare dobânda de politică monetară şi nivelul relativ ridicat al economiilor populaţiei.

Anul 2009 a fost marcat pe Bursă de revenirea pe creştere a indicilor bursieri şi de stabilizarea valorii medii zilnice de tranzacţionare în jurul a cinci milioane de euro/zi, un nivel relativ redus, dar mai bun totuşi faţă de cele unu-două milioane de euro, cât ajunsese să se tranzacţioneze la un moment dat. Principalii factori care au influenţat evoluţia pieţei în acest an, au fost, în opinia oficialilor Bursei, programele anticriză aplicate la nivel internaţional, care au reuşit să liniştească investitorii, încheierea acordului României cu FMI, dar şi faptul că 2009 a fost an electoral.

Titluri străine pe bursa locală

Conducerea BVB speră că lichiditatea pieţei va fi impulsionată anul viitor şi de lansarea unui sistem multilateral de tranzacţionare (MTF), la implementarea căruia se lucrează, de altfel, de anul trecut. Un astfel de sistem permite realizarea de operaţiuni cu titluri admise la tranzacţionare pe o altă piaţă reglementată, fără a fi necesar acordul emitentului titlurilor respective.

Bursa mizează pe interesul investitorilor locali pentru acţiunile emise de companii străine, având în vedere că unele companii de brokeraj oferă deja clienţilor acces pe pieţe bursiere europene, iar primul titlu străin tranzacţionat la BVB, respectiv Erste Bank, a intrat în topul celor mai lichide zece acţiuni de pe piaţă. “Primele titluri străine vizate pentru a fi tranzacţionate în cadrul MTF ar trebui să fie acţiunile emise de companiile străine care au participaţii semnificative la companii româneşti sau sunt listate la burse unde membri ai BVB au statut de participant la sistemul de tranzacţionare”, a precizat Stere Famarche. El a menţionat ca exemplu de titluri cele ale OMV (care deţine Petrom), Renault (Dacia), VIG (Asirom), CEZ (fosta Electrica Oltenia), Lafarge (Romcim) şi Central European Media (Media Pro). Oficialii Bursei spun că tranzacţionarea titlurilor străine în cadrul unui MTF operat de către BVB ar contribui la procesul de dezvoltare a Bursei dincolo de statutul actual de operator de piaţă local. “Indirect, un astfel de pas ar contribui la o mai bună poziţionare a BVB în cadrul proceselor de consolidare regională/continentală/transoceanică în care sunt angrenaţi diverşi operatori bursieri europeni”, consideră Farmache. Lichiditatea pieţei, anul viitor, ar putea fi influenţată şi de eventualele noi listări, conducerea BVB purtând în prezent discuţii cu patru companii, dintre care două sunt din domeniul construcţiilor, iar celelalte din sectorul financiar. Totodată, un impuls asupra lichidităţii este de aşteptat să dea şi un eventual rezultat favorabil al proiectului legislativ care vizează ridicarea pragului de deţinere de la SIF-uri la 5%, faţă de 1%, cât este în prezent. Bursa va avea la începutul anului viitor o Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) pentru alegerea unui nou Consiliu de Administraţie. Stere Farmache spune că nu s-a hotărât încă dacă va candida pentru un nou mandat la conducerea Bursei.