Dan Cociș, din lumea afacerilor, pe scena muzicală! Debut discografic la 55 de ani: ”De ce am așteptat atât de mult nu știu nici eu!” Trecutul său artistic este strâns legat de filme cu succes colosal

0

După trei decenii de succes în anteprenoriat, într-o polivalență de domenii, pentru Dan Cociș a venit vremea să înceapă o nouă etapă, muzicală.

În vreme ce majoritatea cântăreților visează la o independență financiară dată de o afacere personală, Dan Cociș a hotărât să lase business-urile pentru muzică. Cel care a animat în ultimii 20 de ani distracția bucureșteană prin propriile cluburi, centre de evenimente și festivaluri, își lansează primul album. La 55 de ani!

Pare un moft, ar zice unii care nu au cunoștintă de trecutul lui Cociș, actor odinioară adulat -la modul cel mai serios-, de milioane de tineri români.  ”De ce am așteptat atât de mult nu știu nici eu”,  povestește pentru Money.ro Dan Cociș, cel a împărțit celebritatea alături de Oana Sîrbu și Ștefan Bănică Jr. în marile succese în ”Liceenii” și ”Liceenii rock’n roll”. Filme ce s-au bucurat de o popularitate colosală la sfârșitul anilor din socialism și începuturile lui ‘90.

În ciuda succesului și capitalului de imagine ce a deschis drumul muzical al vedetelor sus amintite, ultra populare azi, Cociș a ales un alt drum profesional. A început cu a “descoperi” lumea mare, ca apoi a dezvoltat diverse afaceri comerciale (în mod special un popular club oldies ce a animat ani buni Bucureștiul prin concerte de calitate). Mai bine de 10 ani s-a ocupat de administrarea unui mare domeniu istoric dedicat evenimentelor din apropierea Capitalei.

”Am strâns 8-10 piese într-un album care să marcheze într-un mod simbolic reîntoarcerea mea la prima dragoste , muzica

Money.ro: Ai curajul să lansezi un album complet, într-o perioadă când nici mari artiști nu mai lansează discuri!

Dan Cociș: Într-adevar single-ul astăzi este rege. În viziunea mea, un album poate strânge mai multe piese din creația unui artist în funcție de stările prin care a trecut într-o anumită perioada din viata. Un album poate cuprinde piese scrise în perioade diferite ale vietii unui artist. În cazul meu am selectat 8-10 piese din zeci de teme, într-un album care să marcheze într-un mod simbolic reîntoarcerea mea la prima dragoste, muzica.

Te-ai întors în muzică, însă nu în ritm de rock ‘n roll ci cu ”o baladă!

”INIMI” deschide o serie de balade despre iubire și încearcă să descrie acel moment în care inimile vibrează împreună și fac ca timpul să pară că s-a oprit în loc. De fapt acel moment de iubire în care devenim atemporali, iar universul, în toata splendoarea lui, gravitează în jurul sufletelor-pereche care trăiesc din bătăile sincronizate ale celor două inimi. Mesajul ei până la urmă, fiecare dintre noi rămânem cu ceea ce ea ne-a transmis în mod direct, ascultand-o.

Ce amintiri păstrezi din perioada când ”Liceenii” era un film fenomen în rândul tinerilor?

 Popularitatea de care m-am bucurat a depășit cu mult granițele cercului de prieteni. Amintiri? Și astăzi e greu de imaginat pentru multi, la lansările filmului, în multe locuri din România, părăseam sala alături de colegi în duba politiei pentru a fi protejati de publicul exaltat. Până și mie îmi pare ireal, dar seria ”Liceenii” a avut un impact enorm și neașteptat asupra generației noastre.

 De ce n-ai continuat povestea muzicală din ”Liceenii rock n roll” alături de Ștefan Bănică și după film?

Ștefan mi-a fost coleg de liceul am cântat de când ne-am cunoscut. La început am făcut și eu parte din prima componență a grupului său, care fiinteaza și astăzi. Eu eram absolvent al școlii de muzică iar marea majoritate a prietenilor mei erau viitori muzicieni. Unii dintre aceștia proveneau chiar din familii de compozitori cum ar fi Ion Cristinoiu, Vasile V. Vasilache sau muzicieni ca Voicu& Eleonora Enachescu.

Ștefan Bănică este unul dintre cei mai talentați artiști pe care am avut privilegiul să-l cunosc, talentul și puterea lui de creație depășind cu mult granitele uzualului. Când el a decis ca muzica trebuie să fie mai mult decât un hobby, a înfiintat grupul vocal The Fifty’s iar mie mi-a fost ușor să-l sprijin având în jurul meu mulți muzicieni. Dar, în acei ani preocupările mele profesionale au devenit ușor, ușor, diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.