De ce ai nevoie pentru un proiect de bricolaj tip DIY

Renovările casnice sau micile proiecte de bricolaj de tip DIY pot fi foarte satisfăcătoare, dar și un mod plăcut de petrecere a timpului liber. Deși unele proiecte pot fi atât de distractive și simple, oricine ar trebui să încerce, măcar o dată, o astfel de activitate. 

În plus, pe lângă faptul că proiectele DIY pot fi un mod plăcut de petrecere al timpului liber, te ajută să economisești bani pe care i-ai da pe lucruri cumpărate de-a gata sau meșterilor, în funcție de situație. 

Ce înseamnă DIY și ce avantaje are?

Te întrebi ce este un proiect de bricolaj DIY. DIY este prescurtarea din engleză a expresiei ”Do It Yourself” care înseamnă ”Fă singur”. Pe scurt, înseamnă că, în loc să angajezi un meseriaș pentru o lucrare o faci chiar tu, sau în loc să cumperi o poliță, un raft, un coteț etc, îl construiești tu.

Avantajele de a lucra singur la un proiect de bricolaj sunt că ai satisfacția că ai făcut lucrul respectiv cu mâna ta și, în plus, economisești bani.

În plus, în zilele noastre, internetul este plin de videoclipuri și tutoriale pentru a face o gamă largă de proiecte de  bricolaj, în care se menționează fiecare pași în detaliu, dar și ce materiale sunt necesare. Prin urmare nu ai nevoie de cărți de instrucțiuni ci doar de conexiune la internet și voință, iar totul este posibil. 

Planifică-ți proiectul de la început până la sfârșit

Când dorești să te apuci de un proiect DIY este important să planifici de la început totul. Caută tutorialul potrivit, care să nu îți lase semne de întrebare și apoi notează-ți totul pe o hârtie. Fă-ți o listă cu toate uneltele necesare, cu materiale pe care trebuie să le ai, dar și una cu pașii de urmat. Nu uita să salvezi filmulețul pentru a-l putea accesa în momentul în care lucrezi și ai nevoie de o nouă vizualizare.

Uneltele de bază pentru un proiect DIY

Primul pas pentru orice proiect de bricolaj este să te asiguri că ai la îndemâna uneltele necesare. Este important să știi că fiecare meseriaș are nevoie de unelte de bază precum:

  • Bormașină – poți găsi cu ușurință mașini de găurit și înșurubat la preț bun aici . Vei avea nevoie de aceasta pentru a da găuri, pentru a înșuruba sau deșuruba.
  • Șurubelniță – aceasta nu trebuie să lipsească din nicio trusă de scule. Alege una cu capete de schimb de diferite dimensiuni.
  • Ciocan – proiectele DIY implică adesea folosirea cuielor. Vei avea nevoie, prin urmare, de un ciocan.
  • Set de chei – fie că vorbim de cheie clasică, cheie reglabilă, dinamometru, soclu sau spiță, cheile sunt unelte incredibil de versatile și de importante.  
  • Ruletă de măsură – este aproape imposibil să lucrezi la un proiect de bricolaj fără o ruletă cu ajutorul căreia să măsori piesele.
  • Creion de tâmplar – vei avea nevoie să marchezi piesele în locul în care urmează să le tai. Asigură-te că ai un creion la îndemână.
  • Ferăstrău circular – este de folos în tăierea lemnului pentru proiectele tale.
  • Șmirghel electric – dacă lucrezi cu lemn, acesta va avea nevoie de finisare. Prin urmare ai nevoie de un șmirghel.

Acestea sunt doar câteva dintre uneltele pe care le poți folosi în proiectele tale de bricolaj. Sunt însă și cele mai importante, care să nu-ți lipsească din trusă. 

Materialele potrivite pentru proiectul tău DIY

Următorul pas pe care trebuie să-l faci este să achiziționezi toate materialele necesare proiectului tău. Când vine vorba despre proiecte DIY vei avea nevoie de materiale clasice precum scânduri de lemn sau din mdf, acestea fiind cele mai utilizate. De asemenea, în funcție de proiect poți avea nevoie de lacuri de protecție pentru lemn, vopsea și unelte speciale pentru vopsit (pensule, trafalați etc).

Mai poți avea nevoie de de diverși adezivi, piese metalice etc. Totul depinde de ce dorești să creezi. De exemplu, în cazul unei noptiere, pe lângă plăcile de MDF sau lemn și vopsea, vei avea nevoie de picioare, mâner pentru ușă și balamale, dar și pentru sertar, dacă dorești să realizezi unul.

Instrucțiuni esențiale pentru proiectele DIY reușite

Popularitatea conceptului de bricolaj este în continuă creștere nu numai în rândul celor care sunt conștienți de economiile pe care le fac, dar și în rândul celor care vor să-și petreacă timpul într-un mod util.

Prin urmare, un ghid cuprinzător care să servească drept hartă direcțională pentru începători și o referință rapidă și ușoară pentru entuziaști este întotdeauna binevenită la vastele resurse de bricolaj disponibile.

Un ghid de instrucțiuni esentiale pentru proiectele tale, fie că este unul fizic, unul online sau unul video, trebuie să cuprindă o serie importantă de factori care să te ajute să lucrezi fără a întâmpina probleme sau a avea întrebări fără răspuns.

Direct, simplu și practic, un astfel de ghid trebuie să te învețe cum să:

  • te pregătești și să-ți planifici proiectele de bricolaj
  • decizi care dintre proiectele de bricolaj sunt ideale pentru nivelul tău de abilități și experiență și care este mai bine să fie lăsate pe seama profesioniștilor.
  • verifici disponibilitatea și capacitatea de a te ocupa de un proiect de bricolaj
  • cauți cele mai bune locuri de unde poți obține consumabilele și materialele de bricolaj potrivite pentru proiectul tău.
  • iei decizii în cunoștință de cauză  
  • iei măsuri de precauție atunci când este vorba de proiecte de bricolaj (cum ar fi ochelari de protecție, mânuși etc, în funcție de materialele și ustensilele cu care lucrezi)
  • reduci la minimum riscurile de dezastre

În concluzie, dacă ești pregătit pentru un proiect de bricolaj, caută pe internet un video explicativ, cumpără-ți ustensilele necesare precum o mașină de găurit și înșurubat Hyundai HY-ASR cu acumulator, achiziționează materialele și apucă-te de treabă!  

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed