De ce Economie Circulară? #4 Stimularea inovației

Economia circulară propune un ciclu aproape închis, în care produsele și materialele sunt valorificate la maxim. Un exemplu în acest sens este utilizarea deșeurilor ca materie primă secundară pentru alte produse. Astfel, se obține #1 Reducerea presiunii asupra mediului și #2 Creșterea competitivității printr-o eficiență îmbunătățită de utilizare a resurselor. #3 Crearea de locuri de muncă va fi posibilă pentru toate nivelurile de calificare, în proiectare și modele de afaceri inovatoare, cercetare, reciclare, reutilizare, refabricație și dezvoltare de produse.

 

Trecerea de la economia liniară spre o economie circulară are atât rațiuni economice, cât și de protecție a mediului. „Inovarea” se referă, de obicei, la noile tehnologii aplicate, la soluții și produse, dar poate însemna și noi abordări creative ale științei de bază, cele mai multe ori pentru chimia materialelor complexe. De asemenea, inovația apare și în găsirea de noi soluții pentru reducerea emisiilor de carbon și în mizarea pe energie curată.

 

The Circularity Gap Report prezentat în 2019 la World Economic Forum în Davos susține că doar 9% din economia globală este circular în prezent, deși au fost luate numeroase măsuri în întreaga lume. Doar inovația poate găsi soluții și grăbi implementarea noilor modele de afaceri. Inovația nu se referă doar la tehnologie, ci la modul de utilizare a acesteia, regulile jocului și stimulii potriviți. Fundația Ellen MacArthur, una din cele mai reputabile în domeniu, confirmă că inovația poate genera soluții disruptive sau accelerate, care sunt încă necunoscute astăzi.

 

Prin noi tehnologii se poate obține reducerea consumului de energie, intens în acest moment în industriile de ciment, ceramică, produse chimice, inginerie, minerale și minereuri, metale neferoase, oțel și apă. Toate acestea necesită cantități mari de căldură și putere pentru a conduce reacții și mașini grele. De exemplu, noi procese tehnologice pot permite economisirea energiei, intensificarea proceselor, gestionarea durabilă a apei, cogenerarea căldurii și a energiei și introducerea de noi surse de energie regenerabile.  Deși multe industrii europene sunt deja lideri mondiali, concurența din ce în ce mai mare din țările emergente este un motor constant al inovației pentru producția mai slabă și cu deșeuri reduse.

 

Pentru a realiza o economie circulară, Comisia Europeană a alocat aproape 1 miliard din programul Horizon 2020 (2018-2020) pentru investiții în cercetare, inovare și finanțare a proiectelor și inițiativelor care vor susține ambițiile UE în economie circulară.

 

Orice afacere, investiție sau proiect își pune amprenta asupra mediului în care se desfășoară. Astfel, încălzirea globală și multiplele probleme de mediu au determinat companii și investitori din întreaga lume să acționeze cu o mai mare responsabilitate socială. În ultimele decenii modelele de afaceri au evoluat încet de la modelul liniar, în care deșeurile rezultate din procesul de producție poluează, la un model în care o mica parte din deșeuri se reciclează – economia liniară.

 

Articolul face parte din campania de informare lansată de Daniela Șerban în parteneriat cu Asociația Economiei Circulare (AEC), cu susținerea Money.ro.

 

Vezi toate motivele pentru Economie Circulară:

 

#1 Reducerea presiunii asupra mediului

#2 Creșterea competitivității

#3 Crearea de locuri de muncă

#4 Stimularea inovației

#5 Stimularea creșterii economice.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed