De două ori mai multe firme în insolvenţă. Nu se vede ieşirea din criză

„La sârşitul anului 2009 erau înregistrate 18.421 de firme aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, 8.950 de firme se aflau în procedura generală de insolvenţă, 4.890 în procedură simplificată de insolvenţă, 4.543 în faliment şi 38 în reorganizare judiciară. Cele mai multe falimente provind de la SRL-uri, 95%, urmate la mare distanţă de SA-uri, 3%, iar restul de 2% fiind reprezentat de celelalte forme de organizare”, potrivit studiului Coface.

În 2008, erau 14.483 companii aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, numărul acestora crescând cu aproxmativ 27% în 2009.

Primele trei sectoare din clasament, comerţ cu ridicata şi distribuţie, comerţ cu amănuntul şi construcţiile reprezintă 53% din totalul falimentelor în 2009, cu un total de 9.682 de cazuri, se mai arată în studiu.

Primele trei sectoare de activitate au peste 50% din numărul de falimente

Principalele motoare ale economiei din perioada 2004-2008, comerţul şi construcţiile s-au prăbuşit în 2009, determinând o scădere a PIB-ului de 7,1%, acestea fiind şi sectoarele cele mai afectate de criză şi care înregistrează cel mai mare număr de insolvenţe.

Aceştia menţionează că este de aşteptat ca anul 2010 să fie în continuare unul deosebit de dificil pentru jucătorii din construcţii, având în vedere că în anul 2009 s-au eliberat 48.833 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 20,1% faţă de anul anterior.

Cele mai afectate industrii în 2009: metalurgia, sănătatea şi asistenţa socială, intermedieri financiare, tranzacţii imobiliare, agricultura şi serviciile personale.

Cele mai afectate judeţe în 2009: Satu Mare, Arad, Sibiu, Bihor, Braşov

În 2009, nume noi au ajuns în primele poziţii ale clasamentului insolvenţelor, Bihor şi Brasov au urcat 8 poziţii, Arad 9, iar Satu Mare 18, acesta din urma ajungând de pe poziţia 24 pe poziţia 6. Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în Argeş, Olt, şi Ilfov, judeţe care au avansat câte 13, 12 si respectiv 10  locuri în topul insolvenţelor, ceea ce indică o deteriorare rapidă a mediului de afaceri local în anul 2009. O evoluţie nefavorabilă a înregistrat-o şi judeţul Sibiu care a urcat 9 poziţii, ajungând pe locul 18, de asemenea Dolj, Maramureş şi Bistriţa Năsaud au scăzut câte 6 poziţii. La celălat pol, o evoluţie pozitivă a fost înregistrată de judeţele Timiş, Galaţi şi Prahova care au scăzut 5, 3, respectiv 7 poziţii în acest clasament.

„România rămâne în continuare în plutonul ţărilor codaşe în ceea ce priveşte reluarea creşterii economice, numărul falimentelor din primul trimestru reflectând slăbiciunea şi greutăţile cu care se confruntă companiile româneşti. Pe fondul ineficienţei gestionării bugetului public, şi sub ameninţarea creşterii de taxe şi impozite, economia şi mediul de afaceri ar putea avea de suferit în continuare, deciziile ce vor fi luate urmând a fi determinante pentru ieşirea din recesiune economică în 2010 şi 2011. În funcţie de aceasta, volumul insolvenţelor va continua să crească, punând în continuare presiune pe rata şomajului şi veniturile la buget”, a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager la Coface România, Bulgaria, Slovacia.În studiul realizat de Coface România au fost luate în evidenţă firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed