Depozitul de gaze construit de GDF SUEZ cu Salrom ar putea fi operaţional din 2012

„Posibilitatea de stocare a acestui depozit este de circa 200 milioane metri cubi gaze şi va fi alcătuit din cinci caverne saline. În prezent, se analizează dacă aceste caverne existente se pretează la depozitarea de gaze, pentru că ele nu au fost create în acest scop. Dacă totul merge conform planului, atunci, din punct de vedere tehnic, depozitul de gaze ar putea fi operaţional din 2012-2013”, au afirmat, pentru NewsIn, reprezentanţii Salrom.

Potrivit acestora, în prezent se aşteaptă rezultatele studiului caracteristicilor fizico-mecanice şi geo-morfologice ale zăcămintelor de sare de la Ocna Mureş, în urma analizei mostrelor de sare preluate de aici şi analizate în Franţa.

În mai 2007, Societatea Naţională a Sării şi Gaz de France au semnat un Memorandum care stabilea termenii şi condiţiile în care cele două părţi colaborează, pentru a analiza posibilităţi de a face depozite de gaze. În baza acestui Memorandum, în 2008 şi în 2009 s-au făcut nişte măsurători cavernometrice, pentru a stabili forma şi dimensiunile cavernelor rezultate în urma exploatării sării în soluţie în Câmpul Războieni de la Ocna Mureş.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, la 26 mai Agenţiei NewsIn, că acest depozit urma să aibe o capacitate de 500 milioane mc gaze.

În România, GDF SUEZ deţine 51% din Distrigaz Sud, companie privatizată în mai 2005. La nivel internaţional, grupul GDF SUEZ este prezent în toate ramurile sectorului energetic: gaze naturale, electricitate, energie regenerabilă, energie nucleară. În 2008, veniturile grupului au depăşit 83,1 miliarde euro.

Societatea Naţională a Sării este singurul producător autorizat de sare din România şi se află sub autoritatea Ministerului Economiei. Obiectul principal de activitate îl constituie exploatarea şi comercializarea sării şi a substanţelor nemetalifere (calcar, mică, grafit, feldspat), cât şi promovarea turismului de tratament şi agrement în saline. Societatea administrează şapte exploatări, la: Ocna Mureş, Ocna Dej, Târgu Ocna, Râmnicu Vâlcea, Slănic Prahova, Cacica şi Praid.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed