Deputații au aprobat în masă reducerea CAS cu 5%

Toate grupurile parlamentare au anunțat că susțin acest proiect.

 

Fostul ministru de finanțe, deputatul PDL, Gheorghe Ialomițianu, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că reducerea CAS este o măsură bună, dar a criticat actualul guvern pentru impozitele și taxele introduse.

 

‘Mediul de afaceri are nevoie de reducerea presiunii fiscale. Până acum, Guvernul Ponta a venit cu impozite și taxe. A sufocat mediul de afaceri cu peste 36 de impozite și taxe. Această măsură ar trebui să aibă un efect pozitiv și pentru locurile de muncă’, a precizat Ialomițianu.

 

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a menționat că liberalii vor vota pentru respingerea cererii de reexaminare trimisă de Traian Băsescu și pentru păstrarea legii în forma în care a fost deja votată în Parlament.

 

Liderul deputaților PSD Marian Neacșu a arătat că reducerea CAS este ‘cea mai importantă măsură de reducere fiscală din ultimii ani’.

 

Guvernul a aprobat, în luna iunie a acestui an, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care se prevede diminuarea cotelor plătite de angajatori pentru CAS în funcție de condițiile de muncă, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

 

Măsura reducerii cu cinci puncte procentuale la angajator ar urma să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.

 

Ulterior aprobării Guvernului, proiectul a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului și trimis spre promulgare.

 

Președintele Traian Băsescu a decis însă, la sfârșitul lunii iulie, să ceară Parlamentului să reexamineze legea.

 

În cererea de reexaminare, președintele Traian Băsescu atrăgea atenția că în anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs.

 

„Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de lei în 2015 și 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii”, a transmis Băsescu Parlamentului.

 

În aceeași cerere, șeful statului sublinia angajamentele asumate de România în relația cu partenerii financiari internaționali, două dintre ele fiind atingerea obiectivului structural și menținerea unui deficit al bugetului consolidat.

 

La sfârșitul lunii august, convocat în sesiune extraordinară, Senatul a adoptat, în forma trimisă inițial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, respingând astfel cererea de reexaminare a proiectului, formulată în luna iulie de președintele României.

 

Proiectul a întrunit 96 voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed