Bitcoin, de la agonie la extaz. Și invers

Sebuh Honarchian, un dezvoltator din Los Angeles, a venit la expoziţia South By Southwest in Austin, Texas, sâmbătă, pentru că a auzit că acolo găseşte un ATM de Bitcoin şi trebuie neapărat să-şi plătească chiria.

 

A găsit aparatul într-un colţ pe un etaj, a pozat codul QR pe telefon şi a scos 3.000 de dolari, adică mai puţin de cinci Bitcoin (BTC) la cotaţiile actuale.

 

„Tocmai am scos nişte Bitcoin, pentru că am nevoie să-mi plătesc câteva facturi”, povesteşte el publicaţiei The Verge.

 

„Câteodată trebuie să plăteşti cash, nu doar virtual, aşa că trebuie să scoţi Bitcoin de la bancomate, iar aceste maşini sunt ceea ce cauţi”, continuă el.

 

În prezent, există cel puţin trei companii care au realizat bancomate Bitcoin, moneda virtuală care se tranzacţionează pe internet.

 

Două dintre modele eliberează doar Bitcoin, dar la unul dintre ele poţi scoate şi dolari.

 

Acest model este realizat de Robocoin, o companie recent înfiinţată în Las Vegas, şi este cam de mărimea unui aparat de răcoritoare.

 

Există deja cel puţin patru astfel de bancomate în Austin, Texas, una în Vancouver şi încă una în Edmonton.

 

Toate acestea au fost instalate în ultimele trei săptămâni, iar fenomenul este aşteptat să ia o amploare deosebită în foarte scurt timp.

 

Aceasta în ciuda faptului că, în ultima vreme, mai multe platforme de tranzacţionare de Bitcoin au fost atacate de hackeri, iar sistemul părea compromis total.

 

În urma atacurilor, cele mai mari platforme de tranzacţionare cu bitcoin, Mt.Gox şi Flexcoin, s-au închis, cu pierderi de sute de mii de dolari.

 

„Flexcoin nu are resursele, activele sau alte elemente pentru a-și reveni după această pierdere, ne închidem ușile imediat”, au declarat oficialii băncii platformei.  

 

Pe data de 2 martie, platforma Flexcoin a fost atacată de hackeri, care au furat toți banii pe care i-au găsit în portofelele virtuale pentru tranzacții la îndemână, denumite „hot wallet”.

 

Însă Flexcoin deținea o parte dintre monedele Bitcon în „păstrare la rece”, adică în calculatoare care nu erau conectate la internet.

 

Acestea nu au fost furate și sunt deținute de clienți care au cerut explicit ca monedele să fie păstrate pe calculatoare neconectate la internet și care plătesc un comision de 0,5% pentru acest avantaj.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed