Economia SUA a crescut cu 5,7% în T4. Cel mai mare câştig din ultimii şase ani

Creşterea de 5,7% a PIB a depăşit estimările analiştilor şi reprezintă cea mai bună performanţă a economiei după al treilea trimestru din 2003, arată datele publicate vineri de Departamentul Comerţului.

O variaţie mai mică a stocurilor a contribuit cu 3,4 puncte procentuale la PIB, cea mai importantă contribuţie din ultimele două decenii.

Totuşi, cheltuielile de consum au rămas slabe în al patrulea trimestru, în condiţiile în care rata şomajului, de 10%, limitează revenirea economică, motiv pentru care banca centrală, Federal Reserve, a decis să menţină dobânda cheie aproape de zero.

Administraţia Obama şi-a anunţat intenţia de a ajuta să creeze noi locuri de muncă, aceasta fiind prioritatea statului pentru 2010.

Semnele pozitive vin în special din domeniul IT, unde companii precum Intel, cel mai mare producător de procesoare, au raportat creşteri mari faţă de anul T4 2009.

Mulţi analiştii estimau că economia va creşte cu 4,7% în al patrulea trimestru, potrivit datelor Bloomberg. Estimările au variat de la 3 la 7,5%.

Totuşi, anul 2009 a adus, per total, cea mai slabă evoluţie a economiei din 1946, aceasta scăzând cu 2,4%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed