Cele mai bune filme istorice românești de văzut de Ziua Națională

Este 1 decembrie, iar mulți dintre români sărbătoresc Ziua Națională acasă, departe de parade militare. Pe lângă nelipsita fasole ori iahnie cu carne de porc, elențiale pentru ziua României sunt și filmele istorice, care, cu siguranță, ar fi interesante de urmărit. Vă recomandăm câteva filme patriotice, unele dintre cele mai de amploare producții cinematografice românești ideale de văzut în minivacanța de 1 Decembrie.

Pentru patrie (regia Sergiu Nicolaescu) Războiul de independență din 1877 a constituit subiectul încă unui film memorabil, cu personaje, figurație și decoruri impresionante. Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu și mulți alți actori de referință a cinematografiei românești joacă în acest film, lansat in 1977, ce aruncă o lumină nealterată de regimul în care a fost creat asupra evenimentelor din 1877 ce au marcat înfăptuirea României moderne.

Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu) este considerat cel mai bun film istoric românesc. Pelicula a fost propunerea României pentru Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film străin. Realizat sub formă de diptic („Călugăreni” şi „Unirea”), filmul lui Sergiu Nicolaescu evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Goraslău; uciderea domnitorului.

Maria-Inima României (regia Trevor Poots) Povestea rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

De Ziua Națională, vedetele se întrec în costume populare. Cum arată țărăncuțele Mihaela Rădulescu, Andra și Inna

 Filme istorice românești de văzut de Ziua Națională. Columna (regia Mirce Drăgan) spune povestea dacilor dupa anul 101, in timpul celui de-al doilea razboi daco-roman. Urmareste-i si tu pe Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Amza Pellea si Gheorghe Dinică intr-o reprezentare apropiata a realitatii dacilor dupa razboaiele cu romanii, intr-un moment in care Dacia era deja provincie romană.

Fratii Jderi (regia Mircea Drăgan)este ecranizarea cartii cu acelasi nume scrisa de Mihail Sadoveanu. Liceenii care vor descoperi acest film vor fi extrem de incantati! Pe de alta parte, Fratii Jderi este un film reprezentativ romanesc cu actori ca Sebastian Papaiani, Iurie Darie, Florin Pierisc si Gheorghe Cozorici.

Carol I (regia Sergiu Nicolaescu) este un film documentar istoric. Eroul filmului nu este unul scos din filmele de actiune, dar este realist si admirabil. Povestea creionata aici este una a Romaniei pe timp de pace, la varsta de 75 de ani a regelui Carol, inainte de lovitura de stat.

Vlad Tepes (regia Doru Năstase)

Poate dintr-o parte macabra a fiecaruia, din simpla curiozitate sau din faptul ca domnia sa a fost una cel putin… diferita, perioada istorica in care Vlad Tepes a fost personaj principal e una ce ne pare extrem de interesanta. Filmul Vlad Tepes nu are rolul de a lauda un domnitor, ci a da celor ce il privesc o imagine asupra…. inimaginabilului.

Mitică Popescu împlinește 85 de ani! ”Să fiți deștepți și fără frică. Eu vă salut! Mitică!”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed