Fitch: Ratingul ‘AAA’ al Marii Britanii se confruntă cu cele mai mari riscuri de scădere

Ratingul este expus riscurilor pentru că Marea Britanică „necesită cele mai mari ajustări bugetare”, a declarat David Riley, analist Fitch. „Perspectiva stabilă a ratingului reflectă opinia Fitch că guvernul britanic va începe un program puternic de consolidare fiscală anul viitor”, a adăugat el.

Marea Britanie a afişat pentru septembrie cel mai mare deficit bugetar de la începerea statisticilor, în 1993, în contextul în care recesiunea a afectat veniturile din taxe şi a majorat costurile de asistenţă socială. Deficitul de 14,8 miliarde lire vine după un deficit de 8,7 miliarde lire în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat oficiul naţional de statistică din Londra.

„Multe profiluri de ratinguri suverane ‘AAA’ au fost afectate semnificativ de criza financiară şi de recesiunea ce a urmat. Deficitele bugetare deja exagerate şi creşterea datoriilor guvernamentale au redus ‘spaţiul fiscal’ de care dispun oficialii pentru a răspunde la viitoarele şocuri”, a precizat Riley într-o altă declaraţie.

Ratingul Statelor Unite s-ar putea, de asemenea, confrunta cu riscul unei revizuiri, dacă poziţia fiscală nu se stabilizează în următorii ani, a mai spus Riley.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a coborât deja perspectiva ratingului suveran al Marii Britanii de la ‘stabilă’ la ‘negativă’, din cauza creşterii datoriilor ţării.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed