Fondul Proprietatea somează statul să plătească integral acţiunile subscrise

Somaţia Fondului a fost publicată în Monitorul Oficial şi într-un ziar central. În cazul în care Ministerul de Finanţe nu va plăti integral în termen de zece zile cele 532,73 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 1 leu, Fondul va acţiona în judecată ministerul, pentru a recupera suma.

Lulache a precizat că Fondul va mai publica o somaţie la 15 zile după prima, înaintea acţionării în instanţă a statului. Şeful FP a precizat că a avut două posibilităţi: de a scoate la vânzare acţiunile subscrise şi neplătite de stat sau de a da în judecată ministerul.

Fondul Proprietatea a realizat anul trecut un profit de 467 milioane lei, din care 284,8 milioane lei sunt dividende nerepartizate.

Recent, Mircea Ursache, preşedintele consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, spunea că acţionarii Fondului nu şi-au putut primi dividendele aferente anului 2008 deoarece legea interzice repartizarea profiturilor, atât timp cât capitalul nu a fost vărsat integral.

Ca urmare, Consiliul de Supraveghere al FP a trimis Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor o serie de amendamente pentru a reduce valoarea nominală a acţiunilor de la 1 la 0,77 lei şi pentru a permite repartizarea dividendelor din profitul pe 2008.

Guvernul deţine, prin Ministerul Finanţelor Publice, controlul Fondului Proprietatea, cu 66% din capital. Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul are participaţii la 88 de companii, cele mai multe din sectorul energetic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed