Franks: Nu văd intrări masive de capital speculativ, însă riscul trebuie luat în considerare

„Eu nu văd în prezent intrări masive de capital speculativ, dar există un risc care ar trebui luat în considerare. Sunt alte ţări, precum Turcia, unde intrările masive de capital au devenit o problemă pentru politicile macroeconomice. Încă nu este cazul României, dar cred că ar trebui să fie pregătită. Noi trăim timpuri interesante pentru economie pentru că, pe de o parte, reluarea creşterii economice este la început şi, pe de altă parte, există riscul să treci rapid de la prea puţin capital la prea mult capital care intră în ţară şi ar trebui să fim conştienţi de acest risc, iar banca centrală ar trebui să fie vigilentă”, a spus Franks.

Şeful misiunii FMI în România consideră că este adecvată intenţia băncii centrale de a restricţiona creditarea în valută pentru cei care nu realizează venituri în valută.

„Sunt câteva riscuri semnificative dacă se iau multe credite în monedă străină de către persoane care nu au venituri în acea monedă, în condiţiile în care aceşti clienţi sunt expuşi riscului valutar. În cazul unei schimbări a cursului de schimb leu/euro ar putea fi afectată capacitatea lor de a plăti. Eu cred că este adecvat ca banca centrală, în orice ţară, nu numai în România, să se uite la aceste probleme”, a declarat Jeffrey Franks.

El a declarat că nu este o problemă de eliminare a creditării în monedă străină, ci una de adecvare a preţului. Astfel, dacă există un risc care nu este luat în calcul în preţ, acesta poate fi introdus prin reglementări, astfel ca acest preţ al creditării să reflecte mai bine riscul.

„Cum poţi face aceasta? Prin cerinţe în materie de provizionare, prin diferenţa dintre raportul între creditarea în monedă străină şi cea în moneda locală, prin cerinţe de constituire de rezerve pentru valute. În trecut, România a avut un nivel ridicat al revervelor minime obligatorii (RMO) pentru valută, faţă de cele pentru lei, dar acum diferenţa este redusă, cu toate că ea încă există. Sunt diferite mecanisme, iar altul este să te uiţi la raportul dintre valoarea creditelor şi cea a garanţiilor deţinute. Pot permite încă împrumuturile în monedă străină, dar ar trebui să ai un venit mai bun pentru aceleaşi cerinţe pentru a face mai bine faţă unor şocuri. Sunt multe metode la care banca centrală se poate uita”, a explicat Franks.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat recent că Banca Naţională a României va prezenta în câteva luni o serie de măsuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului în valută către debitorii neprotejaţi la riscul valutar, dar a precizat că nu este vizat şi creditul ipotecar.

„Deocamdată suntem în stadiul de analiză internă la nivel de experţi şi în consiliu de administaţie unde a avut loc o discuţie preliminară asupra tipologiei măsurilor care se pot aplica şi care vor fi luate şi după o consultare cu sectorul financiar pentru evitarea unei realansări a creditului, cu prioritate în valută, faţă de debitorii neprotejaţi la riscul valutar”, a spus Cristian Popa.

El a declarat că BNR nu doreşte să recurgă la interzicerea creditării în valută, însă vrea să existe o reflectare cu acurateţe a riscului acestor tipuri de expuneri bancare în preţul instrumentelor respective.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed