Oficial BCE: Băncile italiene trebuie să plece din Rusia, rămânerea aduce ”o problemă de reputaţie”

După Raiffeisen Bank International din Austria, UniCredit este banca europeană cu cea mai mare expunere faţă de Rusia, în timp ce Intesa Sanpaolo lucrează pentru a-şi elimina afacerea în această ţară.

”Trebuie să ieşiţi de acolo (Rusia)”, a spus Panetta în timpul conferinţei de presă de după încheierea reuniunii financiare a G7 de la Stresa, nordul Italiei.

”Sunt dificultăţi obiective pentru că ieşirea din Rusia este complicată, trebuie să găseşti un cumpărător ştiind că eşti forţat, poate fi costisitor, totuşi trebuie ieşit pentru că există o problemă de reputaţie”, a adăugat Panetta, guvernator al Băncii Italiei.

Filiala rusă a UniCredit a fost lovită luna aceasta de sechestrarea unor active în valoare de 463 de milioane de euro (502,12 milioane de dolari) în legătură cu un proiect de gaze oprit pentru care grupul bancar oferise garanţii.

Atât Intesa, cât şi UniCredit au spus în mod repetat că sancţiunile occidentale au micşorat numărul potenţialilor cumpărători, făcând din ce în ce mai greu să plece.

Intesa a obţinut anul trecut decretul prezidenţial, care este necesar pentru ca o bancă străină să cedeze afacerile sale din Rusia. Cu toate acestea, cea mai mare bancă a Italiei încă trebuie să îşi finalizeze ieşirea, în aşteptarea unui acord din partea băncii centrale a Rusiei şi a autorităţilor italiene.

CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel, a spus întotdeauna că scopul băncii este de a reduce expunerea faţă de Rusia, minimizând în acelaşi timp impactul pentru instituţia financiară.

Orcel a spus că ”nu ar fi corecte din punct de vedere moral… anularea şi donarea” unităţii din Rusia a grupului.

Atât autorităţile europene de supraveghere bancară, cât şi autorităţile americane însărcinate cu aplicarea sancţiunilor monitorizează îndeaproape activitatea băncilor occidentale din Rusia şi progresul planurilor lor de ieşire, a spus o persoană apropiată subiectului.

Pe lângă aprobarea necesară din partea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a băncii centrale a Rusiei, orice tranzacţie trebuie să fie compensată de BCE.

Pentru a evita riscul de sancţiuni în urma unei tranzacţii, Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA trebuie, de asemenea, să furnizeze o scrisoare de confort, odată informat cu privire la identitatea potenţialului cumpărător, a spus persoana respectivă.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed