Italia îşi reia finanţarea Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni. Roma alocă 30 de milioane de euro iniţiativei sale ”Food for Gaza” şi cinci milioane de euro UNRWA

”L-am informat pe Mohammad Mustapha că Guvernul (italian) a prevăzut noi finanţări destinate populaţiei palestiniene, în sumă de 35 de milioane de euro (…), dintre care cinci (milioane de euro) vor fi destinate UNWA”, anunţă într-un comunicat Antonio Tajani.

Italy will resume funding for the United Nations’ Palestinian relief organization UNRWA as part of a $38 million aid package

— Reuters (@Reuters)

Mohammad Mustapha, care se află în ptima vizită în Europa de la numirea sa în post, în martie, de către preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, a fost primit apoi de către şefa Guvernului italian, Giorgia Meloni.

”Italia a decis să reia finanţarea proiectelor specifice destinate asistenţei refugiaţilor palestinieni, dar numai după controlae riguroase, care să garanteze că nici măcar un cent nu riscă să servească susţinerii terorismului”, a subliniat Antonio Tajani.

Celelalte 30 de milioane de euro sunt destinate iniţiativei ”Food for Gaza” lansată de Italia în colaborare cu agenţii ONU, se precizează în comunicat.

UNRWA, care coordonează aproape toate ajutoarele destinate Fâşiei Gaza, se află în criză din ianuarie, când Israelul a acuzat aproximativ 12 dintre cei 13.000 de angajaţi ai agenţiei în enclavă că sunt implicaţi în atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie.

Aceste acuzaţii au determinat numeroase ţări, inclusiv Statele Unite, principalul finanţator, să suspende în mod brusc finanţarea agenţiei ONU, punând astfel în peicol eforturi de trimitere în Fâşia Gaza a ajutoarelor.

Multe state şi-au reluat după aceea finanţările.

O anchetă independentă a situaţiei UNRWA, realizată de către fostul ministru francez de Externe Catherine Colonna, a evidenţiat anumite ”probleme legate de neutralitate” ale UNRWA, dar a subliniat că Israelul nu a furnizat probe prin care să-şi susţină acuzaţiile.

UNRWA, înfiinţată în 1949, are aproximativ 30.000 de angajaţi în teritoriile palestiniene, Iordania, Liban şi Siria.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed