Gazprom îşi suspendă livrărle de gaze naturale către Letonia

”Azi (sâmbătă), Gazprom şi-a suspendat livrările de gaze naturale către Letonia (…), din cauza încălcării condiţiilor de prelevare a gazelor naturale”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram compania rusă, fără să facă alte precizări.

Acest anunţ intervine în contextul în care Gazprom a redus în mod drastic săptămâna aceasta livrările de gaze naturale ruseşti în UE prin gazoductul Nord Stream, o măsură pe care a justificat-o prin necesitatea unor lucrări de mentenenţă la o turbină, în contextul în care statele membre UE depun eforturi să-şi constituie rezerve pentru la iarnă.

Rusia a redus deja – în două rânduri – volumul livrărilor de gaze naturale, în iunie, afirmând că gazoductul nu putea funcţiona în mod normal fără o turbină, care se afla la reparaţii în Canada, şi că aceasta nu a fost trmisă în Rusia din cauza sancţiunilor impuse Moscovei de către Occident din cauza Războiului rus din Ucraina.

Germania şi Canada au ajuns ulterior la o înţelegere în vederea trimiterii acestei turbine în Rusia – însă turbina nu a fost încă livrată.

Occidentul acuză Moscova de faptul că foloseşte ”arma energetică” împotriva sancţiunilor impuse din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

Kremlinul dă însă asigurări că sancţiunile se află la originea problemelor tehnice de infrstructură în domeniul gazelor naturale şi că UE suferă din cauza măsurilor pe care ea însăşi le-a impus.

Rusia a fost vizată de mai multe salve de sancţiuni occidentale, după ce a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Exporturile de gaze naturale ruseşti către UE, mai ales către Germania şi Italia, scad în mod constant de la impunerea acestor sancţiuni.

Gazprom a şi-a întrerupt livrările de gaze naturale şi către mulţi alţi clienţi din UE, care au refuzat să le plătească în ruble.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed