Gheţea, ARB: „Prima Casă 4” ar putea fi lansat în câteva zile

”Probabil, în câteva zile, programul Prima Casă va fi lansat. Lucrurile au intrat pe făgaşul normal”, a precizat Gheţea în cadrul unui eveniment pe tema fondurilor europene.
Acesta a menţionat că interesul pentru acest program este foarte mare, existând deja solicitări.

”Activitatea de creditare se relansează în condiţiile în care avem primele semnale de ieşire din recesiune. Pe acest fond, stabilitatea veniturilor va fi mai mare şi oamenii vor reveni la dorinţa de consum. Suntem deja la al patrulea program Prima Casă, pentru care interesul este deja mare, avem produse pentru credite ipotecare, credite pentru populaţie, toate acestea vor face ca lucrurile să înceapă să se mişte în a doua parte a anului, deci destul de aproape. Fără să ţintim perioada 2007-2008, vom asista la o creştere a consumului în 2011”, a explicat Gheţea.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, la rândul său, în cadrul aceluiaşi eveniment: ”Sperăm ca astăzi (marţi, n.r.) să se publice ordinul prin care se aprobă toate formularele necesare pentru implementarea acestui proiect”.

Preşedintele CEC Bank a adăugat că, ”foarte curând”, în alegerea creditului în valută sau monedă naţională nu va mai fi important nivelul de dobândă, pentru că acesta va fi asemănător.

”Diferenţele de dobândă la creditele în euro şi în lei îi fac pe oameni să ezite, să se gândească mai mult, astfel că uneori riscă să piardă anumite oportunităţi”, a mai spus Gheţea.

Unsprezece bănci şi-au arătat intenţia de a participa la Programul Prima Casă 4, acestea reprezentând 80% din volumul portofoliului de garanţii, a anunţat la finalul săptămânii Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Premierul Emil Boc estima la începutul lunii aprilie că programul Prima Casă 4 demarează după Sărbătorile de Paşti, respectiv după ce vor fi adoptate normele metodologice. Ulterior, Boc menţiona că programul Prima Casă, în forma în care băncile şi Guvernul partajează în mod egal garanţiile, va putea intra în aplicare efectivă după publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice, adoptate de către Executiv în 20 aprilie.

„Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casă. Imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial, băncile pot să se înscrie în noua formă a programului ce partajează garanţiile de stat în mod egal între Guvern şi bănci. Dăm posibilitatea în continuare să se acorde garanţii în valoare de 1,5 miliarde de euro şi alţi 40.000 de beneficiari să poată intra în cadrul programului Prima Casă”, spunea atunci Emil Boc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed