Ghinea: Ultima cerere de plată a României aprobată de Comisia Europeană e cea din decembrie 2022. Cererea de plată numărul 3 din PNRR nu a fost nici acum aprobată de către CE

Cererea de plată numărul 3 a fost depusă pe 15 decembrie 2023 şi, conform regulamentului Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, ar fi trebuit evaluată de către oficialii de la Bruxelles în termen de două luni, mai arată comunicatul de presă al USR.

Evaluarea a fost prelungită iniţial cu o lună, la 15 februarie 2022, iar acum a mai trecut o lună fără ca România să fi furnizat Comisiei Europene toate clarificările solicitate privind jaloanele neîndeplinite. Cererea de plată numărul 3 este legată de jaloane din PNRR care aveau ca termen de finalizare sfârşitul anului 2023.

Ghinea reaminteşte că România nu a încasat niciun ban în anul 2023 din cererile de plată din PNRR din cauza întârzierilor.

„Ultima cerere de plată a României care a fost aprobată de Comisia Europeană a fost depusă în decembrie 2022. Din banii alocaţi pentru cererile din 2023, România nu a încasat nimic. În acelaşi timp, investiţiile pe care trebuie să le demarăm şi să le finalizăm se tot adună şi riscăm să ne blocăm din lipsa banilor. Am publicat în ultimul buletin, punct cu punct, toate investiţiile majore pe care ar trebui să le avem gata anul acesta. Este vorba inclusiv de jumătate din investiţiile în autostrăzi şi căi ferate, pentru care noi, USR, am obţinut finanţare de 7 miliarde de euro. De zeci de mii de şcoli şi săli de clasă modernizate”, a explicat Cristian Ghinea, conform sursei citate.

Guvernul PSD-PNL nu şi-a îndeplinit nici măcar obligaţia de a face public PNRR şi de a-l prezenta românilor într-o formă uşor de parcurs după renegocierea avută cu reprezentanţii Comisiei Europene. Prin urmare, USR face acest lucru pe MonitorPNRR.ro, proiectul prin care monitorizăm implementarea celui mai mare proiect de ţară al României din ultimii 30 de ani.

„Deşi Guvernul avea obligaţia să facă public PNRR de după renegociere, nu a publicat decât un pdf aproape imposibil de parcurs şi asta numesc ei că promovează PNRR. Suntem în continuare singurii care explicăm simplu, şi pentru specialişti, dar mai ales pentru toţi românii, ce face cu adevărat PNRR pentru ei: pe MonitorPNRR.ro se poate găsi, începând de astăzi, PNRR-ul cu toate ţintele şi jaloanele actualizate şi cu toate termenele noi de implementare”, mai spune Cristian Ghinea, cel care a negociat şi aprobat cu Comisia Europeană, în 2021, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atunci când conducea Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed