Grindeanu: Portul Constanţa avea de încasat creanţe totale în valoare 110 milioane de lei/ Dacă ei au considerat că aici avem un El Dorado şi suntem ca în Vestul Sălbatic, îi anunţ că perioada “romantică” s-a încheiat

Sorin Grindeanu a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, care sunt datoriile agenţilor economici către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. 

 

“În 15 august anul acesta Portul Constanţa avea de încasat creanţe totale în valoare de 110 milioane lei. Vreo 10 milioane, de la cei care au considerat necesar că nu trebuie să-şi plătească apa, curentul, ce ţine de utilităţi, vreo 30 de milioane de la cei care au considerat că, dacă au concesionat un teren, nu mai trebuie să plătească chiria. Pentru neplata utilităţilor au fost notificate în această perioadă 104 societăţi. Pentru neplata chiriilor şi a penalităţilor aferente au fost notificate 70 de societăţi”, a declarat Sorin Grindeanu. 

 

El a anunţat că acest mod de a face afaceri portuare se încheie. 

 

“Eu vreau să transmit un mesaj. Înţeleg că de astăzi, sper să nu greşesc, pentru cei care nu au plătit, deşi marea majoritate a celor care au fost notificaţi, de exemplu, pentru utilităţi au venit şi au plătit, marea majoritate, de asemenea, a companiilor care au fost notificate pentru chirii au venit şi au plătit, dar mai sunt unii care nu au făcut acest lucru. Înţeleg că de astăzi, cel puţin pe ceea ce înseamnă utilităţi se întrerup. Eu nu înţeleg acest mod de a face afaceri. E ca şi când mă duc şi vin în chirie la dumneavoastră acasă, facem un contract de închiriere, dar nu vă plătesc nici apa, nici curentul, nici gazul şi nu vă plătesc nici chiria. Acest mod de a face activităţi portuare la Constanţa se termină. Dacă ei au considerat că aici avem un El Dorado şi suntem ca în Vestul Sălbatic, îi anunţ că perioada «romantică» s-a încheiat. Au fost trimise aceste notificări, se intră în decizii care ţin de executor judecătoresc. Nu mă interesează numele companiilor, mă interesează un singur lucru să fie respectată legea”, a arătat Grindeanu. 

 

Întrebat dacă cel mai mare datornic este Grup Servicii Petroliere, ministrul Transporturilor a răspuns râzând: “Altă întrebare, ca să citez dintr-un clasic în viaţă”.

 

Rugat să dea un top trei al datornicilor, Grindeanu a afirmat: “Prima e cea de care spuneţi dumneavoastră. Pentru utilităţi, valoarea totală a datoriilor era de 9 milioane şapte sute de mii şi ceva, dintre care compania de care aminteaţi avea datorii de opt milioane o sută şi ceva. Celelalte 102 societăţi, că v-am spus că erau 104, toate împreună, 1,6 milioane. Şi mare parte dintre aceste societăţi au plătit. Pentru chirii totalul este de 20 de milioane, chirii şi penalităţi, totalul pe care trebuia să îl aibă compania de încasat este de 29,9 milioane de lei, din care….20,5 milioane de lei”. 

 

El a precizat că o altă situaţie este a construcţiilor fără autorizaţie realizate în port, iar acestea vor fi demolate. 

 

“Au fost transmise prin executor judecătoresc 14 notificări de reziliere pe contractele de care aminteam mai devreme, şi anume cele de închiriere teren domeniu public. Au produs efecte imediate de reziliere opt contracte deja de închiriere teren. Suprafaţa totală pe aceste opt contracte este undeva de 13,5 hectare. S-a decis sistarea furnizării de energie electrică. Au fost executate garanţii contractuale în valoare de aproximativ două milioane de lei. Mai avem o situaţie în care s-au făcut construcţii fără autorizaţii de construcţie şi care au fost ridicate nici măcar pe terenul pe care îl aveau în chirie. E peste tot această situaţie şi nu mă interesează compania. Una dintre ele a fost deja demolată, a doua e în curs, a treia va fi demolată”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed