Gustul trecutului. Povestea romanului care colectioneaza jucarii din perioada comunismului

0

Barbatul vrea sa isi deschida un muzeu in Bucuresti, acolo unde atat cei mici, cat si mai mari pot veni sa ii vada colectia. Cei mici sa invete, cei mari sa isi aminteasca de copilarie, cea in care jucariile nu erau atat de complexe si de sofisticate si permiteau, cu adevarat, dezvoltarea imaginatiei si creativitatii.

 

 

“Nici nu mai stiu cum a inceput totul. Din adolescenta am inceput sa adun jucarii. Pe ale mele, pe ale prietenilor, pe ale cunostintelor. E uimitor sa vezi cat de rezistente sunt acest jucarii din perioada comunismului! Au trei de la o generatie la alta. Trei generatii de copii s-au jucat cu ele si inca mai rezista. Mai sunt totusi si unele pe care trebuie sa le repar”, a povestit Cristian Dumitru pentru ziarulevenimentul.ro.

 

 
Unicul scop al lui e ca ele sa nu fie uitate. Parintii sa poata, candva, sa mearga cu cei mici la muzeul pe care doreste sa-l deschida si sa le povesteasca despre vremurile pe care multi poate nici nu si le pot imagina, nu cand pe piata romaneasca se gasesc, in prezent, sute de jucarii care mai de care mai interesante, mai colorate si cu tehnologie incorporata care depaseste cu mult imaginatia parintilor si mai ales a bunicilor.

 

 

Cristian Dumitru a adunat peste 12.000 de jocuri si jucarii in cei 40 de ani. Le tine pe toate in garajul celui mai bun prieten si pe cele care au nevoie sa fie reparate le ia acasa: “Le mai tin si prin casa, in special pe cele pe care trebuie sa le repar, ca nu toate sunt intr-o stare buna”, a mai adaugat barbatul. Are de toate Cristian Dumitru, de la masinute, la jocuri, la papusi si la indieni. Pe scurt, lucruri cu care cei de dinainte de 1989 se jucau intreaga zi! Cum a reusit Cristian Dumitru sa colectioneze peste 12.000 de jucarii? Explica tot el: “Dupa 1989 le luam de la consignatii, de la piata, de la Obor. Acum le gasesc mai greu. Nici nu am facut un calcul cati bani am cheltuit”, a declarat barbatul in varsta de 52 de ani pentru sursa mai sus mentionata.

 

 

Cat de mare este socul copiilor obisnuiti in prezent cu alt tip de jucarii? Unul foarte mare. Dovada este faptul ca, pana la deschiderea muzeului la care viseaza de ani buni, romanul merge prin tara, in diferite scoli, si le arata acestora colectia: “Am mers prin scoli, la lectii deschise. Copiii se uita asa de ciudat la ele! Ei sunt invatati cu tabletele, cu telefoanele. Mai mult parintii vin la expozitiile noastre si privesc cu nostalgie”, a marturisit Cristian Dumitru.

 

 

Timpurile se schimba. Jucariile, la fel. Cine stie, peste ani de zile, multe dintre cele care ii fascineaza pe copii, ii vor surprinde pe cei care inca nu s-au nascut si care vor beneficia de o alta tehnologie. Pana atunci, daca sunteti melancolici sau vreti sa il surprindeti pe copilul dumneavoastra, va recomandam sa intrati pe site-ul Noriel, acolo unde multi parinti vor recunoaste jucariile copilariei, dar se vor familiariza si cu cele pe care cei mici si le doresc din tot sufletul.