Guvernul sprijină financiar firmele care angajează tineri


În 2023, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale are ca prioritate majoră creșterea ratei de ocupare a forței de muncă. Acest obiectiv este susținut de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin diverse inițiative menite să sprijine angajatorii în angajarea tinerilor:

➡ Subvenții:

Angajatorii care încadrează următoarele categorii de tineri beneficiază de subvenții:

Absolvenți de învățământ – 2.250 lei lunar, pentru o perioadă de 12 luni;

Tineri NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la formare profesională) – 2.250 lei lunar, pentru 12 luni;

Tineri cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate – 2.392 lei (echivalentul a 4 ISR), acordat pentru minimum 1 an și maximum 3 ani.

➡ Ucenicia la locul de muncă:

Angajatorii primesc 2.250 lei lunar pe durata contractului de ucenicie, în funcție de nivelul de calificare.

➡ Stagiile profesionale:

Absolvenții de învățământ superior beneficiază de 2.250 lei lunar pe durata unui stagiu de 6 luni.

Se oferă sprijin angajatorilor pentru încadrarea elevilor și studenților în perioada vacanțelor, subvenția fiind de 50% din valoarea ISR, pentru maximum 60 de zile.

„Așa cum a fost anunțat de către premierul Marcel Ciolacu, în următorii cinci ani numărul de locuri disponibile pentru învățământul dual ar putea crește de cinci ori, ajungând la 50.000. Educația și formarea profesională pot furniza tinerilor competențele necesare pentru a-i pregăti pentru piața muncii. Programele de ucenicie, de exemplu, au un impact semnificativ asupra promovării ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Studiile arată că aceste programe sunt unul dintre factorii principali care contribuie la scăderea șomajului în rândul tinerilor în unele țări europene”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed