După cât timp se prescriu amenzile de circulație

După cât timp se prescriu amenzile de circulație. Orice șofer a primit măcar o dată o amendă de circulație.

Când se prescrie amenzile de circulație și ce riști să pățești dacă nu le plătești? Sunt oameni care contestă amenzile în instanță, iar alții așteaptă prescrierea lor.

Trebuie știut însă că amenzile se prescrie doar în anumite situații. De asemenea, instanța la rândul ei decide dacă sancțiunea e corectă și dacă șofer e obligat să o plătească.

Astfel, amenda de circulație se prescrie în termen de 5 ani, dar numai în condițiile în care statul nu dispune executarea silită.

După cât timp se prescriu amenzile de circulație

„Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”, se precizează în Art 215 din codul de procedură fiscală.

Asta înseamnăcă autoritățile au 5 ani la dispoziție să execute silit pe cei care nu au plătit amenzile.

Pe de altă parte, pot fi situații în care șoferul sancționat să nu știe de amendă. Pentru că instituțiile de stat nu sunt obligate să transmită aceste notificări de plată cu o confirmare de primire. Astfel, nu va putea plăti la timp amenda de circulație.

În cazul în care această sancțiune ar fi achitată în 15 zile de la data când a fost primită, șoferul ar plăti doar jumătate din cuantum. De exemplu, o amendă de 500 de lei, pentru rovinietă, dacă e plătită în 15 zile, va fi redusă la 250 de lei.

Dar, după acest termen, amenzile trebuie achitate integral.

Ce pățești dacă nu plătești amenda la timp și aceasta nu se prescrie? În momentul în care șoferul va merge să plătească impozitul la primărie sau să obțină o dovadă de bun-platnic, va constata că are de achitat amenda. Și nu va primi aceste documente și nici impozitul nu-l va putea achita decât după ce plătește amenda.

Astfel, nu va putea vinde o mașină sau un imobil dacă are amenzi neachitate. În plus, autoritățile pot cere sechestru pe conturi sau bunuri, pentru a recupera suma datorată.

Mai trebuie știut și faptul că pentru fiecare zi de întârzie la plata impozitului se adaugă și penalități. De aceea, e indicat ca orice amendă să fie achitată imediat. Și apoi, dacă șoferul se consideră nedreptățit, să conteste amenda în instanță și să ceară restituirea banilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed