În CHINA a fost construit un baraj care încetinește rotația pământului și crește durata zilei

Pentru că în ultima perioadă se vorbește foarte mult de China și de rolul ei apariția și expansiunea coronavirusului, vă prezentăm un fenomen mai puțin știut.

 

Barajul Celor Trei Defileuri traversează râul Yangtze în provincia Hubei, Chinei. Este cea mai mare centrală hidroelectrică din lume, cu o capacitate totală de 22.500 MW. Când nivelul apei este la maxim, se inundă sute de kilometri pătrați de teren. Acest lucru afectează rotația Pământului cu ajutorul unui fenomen cunoscut sub numele de ”moment de inerție”.

 

Cum este afectată rotația?

 

Oamenii de știință de la NASA au calculat că schimbarea unei astfel de mase crește durata zilei cu doar 0,06 microsecunde și va face Pământul puțin mai rotund la mijloc și mai plat pe partea de sus. De asemenea, s-a mutat poziția polului cu aproximativ doi centimetri. Acest fapt nu trebuie să creeze panică pentru că rotația Pământului se schimbă frecvent, în funcție de mai multe fenomene. În primul rând, avem Luna care se îndepărtează treptat de Pământ, afectând ușor rotația planetei.

Cutremurele afectează, de asemenea, mișcarea Pământului. De exemplu, cutremurul din 2011, din Japonia, a schimbat rotația Pământului cu 2,68 microsecunde.

Mai mult, la fiecare cinci an sau mai mult, durata zilei se modifică cu aproximativ o milisecundă, de aproximativ 550 de ori mai multe decât schimbarea provocată de cutremurul japonez.

Centrala electrică a costat guvernul chinez 31 de miliarde de dolari. Proiectul a fost aprig criticat de către activiștii de mediu: poate crea cutremure locale și alunecări de teren, populația a fost strămutată (peste 1,3 milioane de oameni au fost obligați să se mute). De asemenea, acest baraj a distrus locații istorice, împreună cu habitatele câtorva specii de pește, păsări și rozătoare, dar și a unor animale pe cale de dispariție.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed