Înalt oficial UE: Trăim sfârşitul dominaţiei americane! Urmează ”secolul asiatic”

”Analiştii vorbesc de mult timp de apusul unui sistem mondial condus de SUA şi despre apariţia unui secol asiatic. Este ceea ce e pe cale să se producă sub ochii noştri. Trăim într-o lume care nu mai are lider în care Asia ocupă din ce în ce mai mult loc la nivelul economiei, securităţii şi tehnologiei. Dacă secolul XXI va fi «secolul asiatic» aşa cum secolul XX a fost «secolul american», putem constata că factorul de schimbare l-a constituit pandemia. Nevoia de cooperare multilaterală n-a fost niciodată mai mare. Este prima mare criză în timpul căreia SUA să nu preia coomanda reacţiei pe plan internaţional. Poate nici nu-şi mai doresc asta, dar constatăm peste tot tensiuni în creştere. Presiunea de a alege o tabără este din ce în ce mai importantă. În calitatea noastră de Uniune Europeană, trebuie să dăm prioritate valorilor noastre şi să evităm să fim instrumentalizaţi de unul sau altul”.

„Modelul globalizării se află sub presiune, iar lumea riscă să devină mai puţin liberă, mai puţin prosperă, mai inegală şi mai fragmentată. În plus, rivalitatea China-SUA are un efect major, adesea paralizant, asupra sistemului multilateral: în Consiliul de Securitate al ONU, în G20, în OMS şi în alte instanţe unde sunt din ce în ce mai multe neînţelegeri şi invocări ale dreptului de veto şi mai puţine înţelegeri”.

Forum ARIR. Perspective câștigătoare: Cum reconstruim economia

Borrell mai vorbește despre „nevoia de a avea un angajament selectiv cu Rusia pe problemele care sunt importante pentru noi. Nu există niciun fel de contradicţie între asta şi fermitatea de care trebuie săm dovadă. Avem nevoie de un echilibru între fermitate şi sancţiuni împotriva Rusiei cu o atentă încercare de angajament în domeniile selectate. Caz în care să investim într-o mai bună înţelegere între noi şi să clădim încrederea între noi”.

 

„China devine din ce în ce mai puternică şi asertivă, iar ridicarea sa este impresionantă şi generează respect. dar şi multe întrebări şi temeri. Am mai spus-o: relaţiile între noi trebuie să se bazeze pe încredere, transparenţă şi reciprocitate. Şi asta nu se întâmplă acum întotdeauna. Sper ca Summitul UE-China prevăzut să se desfăşoare la Leipzig programat în toamnă va fi foarte important în acest sens. Pentru a face faţă acestor provocări, avem nevoie de o reală cultură comună strategică. Încă nu o avem şi asta ne slăbeşte puterea de acţiune”.

Declarația lui Josep Borrell poate fi citită integral aici:

eeas.europa.eu

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed