Începe marele proiect național de recalculare a pensiilor. Ce facem cu ”specialii”?

Ministrul Muncii, Simina Bucura Oprescu, a afirmat, miercuri seară, că autorităţile sunt pregătite pentru reclacularea tuturor pensiilor, aşa cumm prevede noua lege, procesul de reevaluare a dosarelor fiind aproape finalizat. Până în 4 martie, trebuie să fie gata şi normele de aplicare a legii, dar ministrul afirmă că vor fi gata la timp.

Încă nu este clar cum va fi rezolvat ”cartoful fierbinte” al pensiilor speciale. Este vorba în principal despre pensiile magistraților, care sunt în număr de circa 5.000 dintre cele aproape 200.000 de astfel de pensii.

Aceasta pentru că, în cazul magistraților, se înregistrează cele mai mari discrepanțe față de pensiile celorlalți cetățeni obținute prin contributivitate.

”Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare. Avem multe dosare reevaluate, au rămas dosarele mai grele, mai complexe. Ţinta noastră este să finalizăm cât mai curând posibil, având deja în sistem aceste date – datele fiecărui pensionar. Ulterior, evident că şi procesul de recalculare va fi mai facil”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a precizat că şi normele de aplicare a Legii pensiilor vor fi gata la timp.

”Este un proces de migală, normele sunt cel puţin la fel de importante precum legea în sine (…) Sunt aspecte care ţin de decizii al CCR la care trebuie să fim atenţi, sunt aspecte care ţin de alte legi care au referire şi la pensii – Codul Muncii, Codul Administrativ – toate acestea, împreună cu Legea 360, trebuie văzute în ansamblu, încât să avem cât mai puţine situaţii cu interpretări diferite ale legii”, a mai afirmat Simona Bucura Oprescu.

Ea a precizat că 4 martie este termenul de adoptare a normelor, după care se va trece la recalcularea pensiilor, însă se are în vedere un soft specializat în acest sens.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed