AcasăExterneÎncepe un nou război? Statele Unite: „Totul este pe masă”

Începe un nou război? Statele Unite: „Totul este pe masă”

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare. Într-un interviu pentru canalul de televiziune Al Arabiya în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, Antony Blinken a declarat că „totul este pe masă”.

A adăugat însă că diplomaţia este calea preferată. Iranul a avut şansa de a reveni la acordul nuclear internaţional, dar a respins-o, a spus şeful diplomaţiei americane în interviu. Nici preşedintele american Joe Biden nu a exclus un atac ca ultimă soluţie în vara anului trecut, aminteşte dpa, potrivit Agerpres.

Negocierile vizând relansarea acordului nuclear de la Viena din 2015 dintre Iran şi Occident sunt de luni bune în impas. Potrivit diplomaţilor, Teheranul a blocat un acord cu puţin timp înainte ca acesta să fie încheiat. Reprimarea brutală a protestelor recente din Iran a zdruncinat, de asemenea, încrederea în negocieri.

Uniunea Europeană a condamnat acţiunile aparatului de securitate al Iranului şi a impus noi sancţiuni dure. După ce fostul preşedinte Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul în 2018, Teheranul a încetat să respecte restricţiile convenite în acord şi a refuzat accesul inspectorilor AIEA.

Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniul la un nivel de puritate de 60%. Potrivit datelor AIEA, acesta este un procentaj care nu este în mod semnificativ sub nivelul de 90%, necesar pentru armele nucleare. Regimul de la Teheran pretinde că foloseşte programul nuclear doar în scopuri civile.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.