Ines Rocha a fost numită director regional al IFC pentru Europa

”Ines Rocha a fost numită director regional al IFC pentru Europa. De la biroul său din Viena, dna. Rocha va juca un rol-cheie în încurajarea investiţiilor din sectorul privat şi în crearea de locuri de muncă în Europa Centrală şi de Est, cu accent pe întărirea proceselor de creştere prietenoase cu mediul înconjurător, a tehnologiilor digitale şi a incluziunii financiare, coordonând de asemenea şi reacţia IFC în contextul invadării Ucrainei de către Rusia. De asemenea, dna. Rocha va conduce şi proiectele de dezvoltare comercială întreprinse de IFC în Europa occidentală, mobilizând capitalul şi experienţa din acest domeniu pentru a susţine creşterea economică sustenabilă pe pieţele emergente.

Rocha, cu dublă cetăţenie portugheză şi britanică, are o experienţă de peste 20 de ani în finanţarea proiectelor de dezvoltare, cel mai recent fiind în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În cadrul BERD, ea a deţinut o serie de responsabilităţi privind, printre altele, şi instituţiile financiare (bănci din UE şi finanţarea structurată) şi sprijinirea întreprinderilor de dimensiuni mai mici din Europa Centrală şi de Est.

Din postura de sef al departamentului de Impact si Parteneriate, Ines Rocha a deţinut un rol principal de coordonare a reacţiei BERD în contextul crizei din Ucraina, mobilizând o sumă record din partea stakeholder-ilor şi finanţatorilor pentru economia şi sectorul privat din Ucraina. Din acest rol, ea a colaborat îndeaproape cu instituţii din domeniul finanţării pentru dezvoltare şi cu bănci de dezvoltare multilaterală, inclusiv cu Banca Mondială, MIGA (Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor) şi IFC. Anterior, Rocha a lucrat la UBS Investment Bank şi la Banca Centrală a Portugaliei.

„Vasta ei experienţă face ca Ines să fie omul cel mai potrivit pentru acest post, în special în contextul în care continuăm să înţelegem şi să evaluăm impactul invaziei ruseşti în Ucraina. Sunt încrezător în capacitatea sa de a coordona programul IFC pentru îmbunătăţirea eficienţei acestuia, sprijinind accelerarea creşterii ecologice, reziliente şi incluzive şi mobilizând mai multe investiţii din Europa de Vest în pieţele emergente”, a declarat Alfonso Garcia Mora, vicepreşedintele IFC pentru Europa, America Latină şi Caraibe.

În calitate de director regional, Ines Rocha se va concentra pe coordonarea echipelor regionale ale IFC în birourile din Europa Centrală şi de Est, coordonând relaţia cu clienţi-cheie, guverne şi stakeholderi. De asemenea, va contura şi va coordona implementarea strategiei IFC în regiune, colaborând îndeaproape cu Banca Mondială şi MIGA, coordonând activitatea de dezvoltare de afaceri şi supervizând operaţiunile IFC în toate sectoarele.

Ines Rocha are un master în economie obţinut la London School of Economics.

IFC – organizaţie care face parte din Grupul Băncii Mondiale – este cea mai mare instituţie internationala de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente. E prezent în peste 100 de ţări. În anul fiscal 2023, IFC a angajat o sumă-record de 43,7 miliarde dolari, oferită societăţilor comerciale private şi instituţiilor financiare din ţările aflate în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat pentru a pune capăt sărăciei extreme şi a stimula prosperitatea comună, pe fondul eforturilor întreprinse de economiile lumii pentru face multiplelor crize suprapuse.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed