Intrarea României în spaţiul Schengen ar putea fi amânată

Această idee a fost vehiculată deja anul trecut, dar a fost scoasă în ultimul moment din versiunea finală a raportului Comisiei Europene, legarea aderării la spaţiul Schengen şi la Zona euro de lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate fiind considerată prea mult.

Noul raport al CE, dat publicităţii marţi, nu menţionează sistemul Schengen. „Va depinde de Consiliul (de miniştri, care reprezintă statele membre – n.red.) să tragă concluziile. Pot, dacă vor, dar va fi o decizie politică”, a declarat un oficial UE pentru EUobserver.

Din punctul de vedere al europarlamentarului german de dreapta Ingeborg Grassle, aceasta ar fi concluzia logică, în special în condiiţile în care îngheţarea fondurilor UE nu mai reprezintă o metodă eficientă, potrivit ei.

„Cele două ţări au deja o rată foarte scăzută de absorbţie a fondurilor UE. Nu le ajutăm îngheţând bani. Dar sper că Consiliul va citi acest raport şi îl va lua în considerare în ceea ce priveşte Schengen„, a explicat ea.

Comisia Europeană a criticat din nou România şi Bulgaria pentru corupţia persistentă, fraudele vizând fondurile publice, sistemul judiciar şi poliţia ineficiente. Cele mai noi state membre UE nu dispun de instrumentele adecvate pentru „a se asigura că fondurile publice sunt apărate împotriva conflictelor de interese, fraudelor şi corupţiei”, potrivit rapoartelor.

De asemenea, achiziţiile publice din cele două ţări sunt dominate de „favoritism politic”, regulile în permanentă schimbare permit corupţia, iar conflictele de interese sunt rareori urmărite de autorităţile judiciare, cu atât mai mult cu cât poliţiştii şi judecătorii primesc adesea mită, se arată în rapoarte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed