Invitați controversați și protocol: Bătaia de cap diplomatică de la funeraliile Elisabetei a II-a

Sute de demnitari străini și membri ai familiei regale sunt așteptați luni la Londra pentru funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, o bătaie de cap în materie de securitate și diplomație, între privilegiile acordate unora și invitați controversați, scrie AFP.

Având în vedere că Westminster Abbey nu poate găzdui decât aproximativ 2.000 de persoane, doar șefii de stat și unul sau doi invitați din fiecare țară au fost invitați la prima înmormântare de stat din Marea Britanie din 1965.

Capetele încoronate

Numeroase capete încoronate au confirmat prezența la funeraliile reginei, care a domnit timp de peste 70 de ani.

Împăratul Naruhito și împărăteasa Masako a Japoniei vor veni pentru prima lor călătorie în străinătate de la preluarea tronului în 2019.

Prințul Albert al II-lea de Monaco, soția sa Charlene, regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos, regina Maxima și prințesa Beatrix, regele Philippe al Belgiei și regele Harald al V-lea al Norvegiei vor fi prezenți, la fel ca și regina Margrethe a Danemarcei, în prezent singura regină în exercițiu din Europa.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei va fi prezent, dar și tatăl său, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 și care trăiește acum în exil în Emiratele Arabe Unite.

Toți în autobuz

Ajunși la Londra sâmbătă seara, președintele american Joe Biden și soția sa Jill Biden i-au adus un omagiu duminică după-amiază în fața sicriului suveranului.

Spre deosebire de alți lideri care au fost rugați să vină la catafalc cu autobuze închiriate de autorități, Joe Biden a fost lăsat să folosească limuzina sa prezidențială blindată, „The Beast”.

„Putem să ne gândim la funcționarul de la Elysee care a trebuit să-i spună președintelui francez Emmanuel Macron că la Londra va trebui să urce în autobuz?”, a glumit duminică Times.

Președintele francez, care va participa într-adevăr, ar fi spus „nu” autobuzului, dar nu se știe ce aranjamente au fost luate. El a sosit sâmbătă la Palatul Westminster, unde era expus sicriul, pe jos, purtând ochelari de soare și adidași negri, atrăgând comentarii indignate din partea tabloidelor.

O altă dificultate constă în plasarea invitaților, subliniază Times: este necesar „să se evite orice risc ca cineva să se simtă jignit de faptul că este plasat în spatele unui stâlp și să se asigure că nimeni nu se îmbrâncește”.

Oaspeți controversați

Pe lângă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, care au făcut deplasarea în ciuda tensiunilor post-Brexit, printre invitați se numără câteva figuri controversate.

Vor fi prezenți președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele brazilian Jair Bolsonaro. Există încă îndoieli cu privire la prezența prințului saudit Mohammed bin Salman (MBS), marginalizat de pe scena internațională după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Turcia în 2018.

Președintele chinez Xi Jinping va fi absent, dar vicepreședintele său, Wang Qishan, va participa la funeralii. Acesta din urmă a putut să-și prezinte omagiile sâmbătă după-amiază în fața sicriului suveranului, deși unii deputați au încercat să interzică orice delegație chineză.

Motivul furiei lor a fost sancțiunile impuse de China împotriva parlamentarilor britanici care au criticat situația drepturilor omului.

Nu sunt invitați

Rusia și Belarus se numără printre un mic grup de națiuni care vor fi excluse de la funeraliile reginei după invazia Moscovei în Ucraina, o interdicție considerată „blasfemiatoare” și „imorală” de către Moscova.

Cu toate acestea, dacă nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va fi prezent, soția sa, Olena Zelenska, își va prezenta duminică omagiile la sicriul Elisabetei a II-a.

Birmania, o fostă colonie britanică condusă de o juntă militară sancționată de Londra, dar și Siria, Afganistan și Coreea de Nord au fost de asemenea excluse.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed