ISĂRESCU, discurs fără perdea: ”În ultimii 3 ani am stricat ceea ce făcusem bun în anii anteriori”

Cea mai importantă provocare căreia trebuie să-i facem față este deficitul extern, cu atât mai mult cu cât suntem singulari în Europa din acest punct de vedere, a spus miercuri guvernatorul BNR cu ocazia prezentării Raportului privind stabilitatea. ”În ultimii 3 ani am stricat ceea ce făcusem bun în anii anteriori din punct de vederea deficitului extern. Raportul de astăzi încearcă să sugereze echilibrarea sustenabilă a situației externe, prin două componente esențiale. Prima, de natură fiscală care să ne ajute să atingem MTO-ul. A doua direcție e accelerarea reformelor structurale. Acesta este fundamentul pe care se poate așeza o creștere economică sustenabilă. Susținem o creștere care să nu se bazeze pe importuri, care nu face decât să genereze locuri de muncă în străinătate”, a mai spus Isărescu.

  • ​Principalul risc sistemic este cel legat de deteriorarea echilibrelor macroeconomice. Rtmul mediu anual de creștere a fost de 4,6% în ultimii cinci ani în timp ce în UE a fost de circa 2%.
  • Aceasta creștere a economiei românești a fost însă asociată cu deteriorarea acestor echilibre, în dauna investițiilor.
  • Performanța creșterii economice a fost corelată cu o dinamică ridicată a importurilor. Permanent, creșterea importurilor a fost peste cea a exporturilor care, e drept, au crescut și ele.Acest risc a mai fost menționat și în alte documente ale băncii centrale.
  • Nu trebuie să stimulăm prea mult cererea ci să ținem cont decât poate duce economia.
  • OUG 114, care a fost adoptată fără consultarea BNR, fără consultări cu industria sau cu BCE a reprezentat un risc sever la adresa stabilității financiare. În cadrul CNSM am avut un mandat în 3 puncte: eliminarea legăturii dintre taxă și robor, eliminat nivelul taxei și reducerea bazei de impozitare. Toate aceste obiective au fost îndeplinite, dar noua Ordonanță este tot o soluție de avarie.

 

Potrivit Raportului BNR, cele 5 riscuri la adresa stabilității sunt:
  • Tensionarea echilibrelor macroeconomice interne,
  • riscul privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar,
  • deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente,
  • structura și costul finanțării deficitului de cont curent și a celui bugetar și
  • riscul de nerambursare a creditelor contractate de firme și de populație.

 

Articolul integral pe HOTNEWS

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed