Isărescu: Probabil că România va ajunge la majorări de taxe (VIDEO)

„Am propus să se impoziteze pământul în 2000. Mi s-a spus că nu se poate pentru că este an electoral. Nefiscalizarea pământului a fost una din cauzele boom-ului imobiliar”, a precizat Isărescu la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.

„Cifra corectă de venituri în PIB ar fi de 40% dacă luăm în calcul zona rurală. Încă nu avem o datorie publică mare. Nu am avut active toxice şi nici căderi bancare. Băncile deveniseră dependente de sursele de finanţare de la băncile mamă. Nu vom reuşi niciodată să forţăm băncile să dea credite. România a avut deficite bugetare structurale mari. Criza ne învaţă acum că deficitul de cont curent trebuia corectat”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la Forumul Financiar.

Guvernatorul BNR a precizat că acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost încheiat foarte rapid.
   
„Ca veteran al negocierilor cu FMI, acest acord a fost cel mai rapid incheiat. Unele negocieri durau şi 12-14 luni”, a spus Isărescu.

Creşterea economică a României s-a bazat pe dezechilibre nesustenabile. „Deficitul a fost mare, Criza ne-a învăţat că acestear fi trebuit echilibrate. Deficitul a fost mare din cauza intrărilor de capital, corecţiile trebuiau făcute tot în acest mod”, a explicat Isărescu.

  • Impozitele şi contribuţiile sociale sunt foarte mari, dacă le strângi pe toate înseamnă peste 30%
  • Probabil că România va ajunge la majorări de impozite, dar trebuie precedată de lărgirea bazei de impozitare
  • Cu cât întârziem corectarea deficitului, cu atât va fi mai greu
  • Salariile au crescut, băncile au dat credite. Pieţele au avut o evoluţie prociclică, băncile au fost prociclice. Nu aveam cum să cerem băncilor să fie altfel decât ciclul economic. Statul ar fi trebuit să echilibreze aceste lucruri. Intrările de capital au fost mari aşa că leul s-a depreciat
  • Expunerea băncilor româneşti a ajuns la 15% în doar un an şi jumătate

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed