IT&C poate deveni motorul cresterii economice

0

Creşterea excepţională a valorii adău­gate în sectorul „Informaţii şi telecomunicaţii“ cu 15% pe primele 9 luni din 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a determinat o contri­bu­ţie la creşterea economică de 2,8% a PIB în această perioadă, cu 0,7% din partea acestui sector, cu toate că ponderea sa este de doar 5%, iar industria a fost pe primul loc ca pondere în PIB.  

 

Aceste date dovedesc că sectorul IT&C are posibilitate de tractare a întregii economii, iar faptul că acest domeniu a adus un sfert din creşterea PIB a compensat scăderea construcţiilor.

 

IT&C a contribuit la PIB în aceeaşi proporţie ca agricultura – ambele sectoare cu câte 24 mld. lei, în primele nouă luni. Astfel, dacă anul trecut sectorul era pe locul al nouălea între cele care au contribuit cel mai mult la PIB, în primele trei trimestre din 2014 împarte locul şase cu agricultura şi construcţiile (toate trei cu o contribuţie de 24 de mld. lei la PIB), deşi agricultura şi con­strucţiile au avut pe întreg 2013 contribuţii net superioare – o contribuţie dublă în cazul con­strucţiilor (51 mld. lei). Acest lucru arată potenţialul exploziv al acestui sector.

 

„Este notabil faptul că exportul de servicii a înregistrat o creştere foarte înaltă, de 31%, în paralel cu un avans solid al valorii adăugate brute în sectorul IT&C, de peste 20%. Acesta este un lucru benefic din perspectiva trecerii graduale a Ro­mâniei de la un export de produse ieftine spre un export de bunuri şi servicii înalt tehnologizate, realizat de o forţă de muncă mai bine plătită, dar şi mai bine şcolarizată“, spune Eugen Sinca, analist senior la BCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.