Jones Lang LaSalle: „Unii dezvoltatori de locuinţe vor mai reduce preţurile de catalog”

„Lipsa activităţii de tranzacţionare poate determina unii dezvoltatori să mai reducă preţurile de catalog, iar pe de altă parte poate apărea o altă corecţie a preţului de vânzare atunci când dezvoltatorii vor demara proiecte noi, mult mai ieftine. Având în vedere scăderea preţurilor pe piaţa construcţiilor, noile proiecte rezidenţiale pot oferi reduceri suplimentare ale preţurilor de comercializare.

Această abordare se poate transforma într-o politică de vânzare, având în vedere că pe piaţa actuală nu sunt foarte mulţi cumpărători dispuşi să-şi asume riscul de a achiziţiona unităţi locative în proiecte rezidenţiale aflate în faza incipientă de construcţie”, se arată în cel mai recent raport realizat de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

Contrar aşteptărilor, în ultimul trimestru din 2009 s-au raportat ca fiind finalizate doar 896 unităţi. Cu toate că prognozele arătau un număr record de noi unităţi locative a se finaliza în 2009, abia s-a atins nivelul înregistrat în 2007, fiind cel mai mic în comparaţie cu celelalte capitale din regiunea central şi est europeană. Astfel, în condiţiile unei activităţi reduse pe partea de vânzare a unităţilor rezidenţiale, dezvoltatorii nu-şi vor asuma riscul să propună ansambluri rezidenţiale de mare anvergură.

Deşi piaţa creditelor ipotecare a cunoscut o stagnare în 2009, valoarea creditelor a crescut cu doar 10%, fiind susţinută şi de fluctuaţia ratei de schimb pentru creditele contractate în euro, se mai arată în studiul citat. Cererea pentru spaţii rezidenţiale va cunoaşte o creştere doar atunci când preţurile de vânzare şi creditele ipotecare vor deveni accesibile.

Realizatorii studiului spun că nu se aşteaptă la o revenire spectaculoasă a cererii în prima jumătate a anului 2010. Cât despre evoluţia pieţei imobiliare în acest an, nu vor fi înregistarte schimbări majore, iar cererea şi oferta de spaţii rezidenţiale se vor menţine la nivel scăzut, lucur care nu îi va impulsiona pe dezvoltatori să lanseze noi proiecte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed