Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu din lume, a anunţat că activitatea sa nu a fost afectată de tulburările din Kazahstan

Preţurile uraniului au crescut după violenţele din Kazahstan, care au ca origine protestele împotriva creşterii preţului combustibilului.

Preţurile spot ale uraniului au atins 45,50 dolari pe livră (0,45 kilograme) miercuri, cel mai ridicat nivel din 30 noiembrie, potrivit unei evaluări a Platts.

Dar tulburările politice ale ţării din Asia Centrală nu par să fi afectat până acum industriile cheie.

„Exploarea uraniului merge conform planului. Nu au existat opriri. Compania îşi îndeplineşte contractele de export”, a declarat un purtător de cuvânt al Kazatomprom.

Producţia atribuibilă a Kazatomprom a reprezentat aproximativ 23% din producţia globală de uraniu primar în 2020, potrivit site-ului web al companiei.

Acţiunile Kazatomprom listate la Londra au recuperat unele pierderi după anunţ, terminând tranzacţiile de joi în scădere cu 6,7%. Acestea au atins mai devreme cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii septembrie, adăugându-se la scăderea de 8% de miercuri.

Acţiunile altor producători de uraniu au coborât joi, după câştigurile de miercuri. Acţiunile Cameco Corp din Canada au scăzut cu 3,7% joi, iar un fond de tranzacţionare cu uraniu al Global X a scăzut cu 3,6%.

Reprezentanţii Cameco nu au putut fi contactaţi pentru comentarii, nici reprezentanţii Uranium One, cu sediul în Canada, care este o subsidiară a corporaţiei nucleare de stat a Rusiei Rosatom.

Energy Fuels, cu sediul în Statele Unite, a declarat că ar putea începe să producă uraniu dacă tulburările politice din Kazahstan ar creşte preţurile combustibilului nuclear.

Anterior, un purtător de cuvânt al Caspian Pipeline Consortium, grupul care transportă principalul amestec de ţiţei pentru exportul ţării, a declarat că funcţionează normal.

Producţia Tengizchevroil, companie mixtă a Chevron, a continuat la rândul ei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed