AcasăExterneL-au scos pe Hristos din catedrală de teama rușilor

L-au scos pe Hristos din catedrală de teama rușilor

Statuia lui Iisus Hristos Mântuitorul a fost scoasă din catedrala armeană din orașul ucrainean Lvov și dusă într-un buncăr pentru a fi protejată de bombardamentele rusești, anunță Il Corriere della Sera, preluat de Rador.

„Ultima dată când a fost scoasă din catedrală a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a explicat Tim Le Berre, specializat în protecţia bunurilor culturale în zonele de conflict armat, și care a postat fotografia făcută de fotograful independent portughez André Luís Alves, o imagine dramatică, distribuită masiv pe rețelele de socializare, unde cineva a comparat-o cu Depoziția lui Caravaggio.

„Învelim sculpturile cu foi ignifuge, vată de sticlă, un aluminiu special, apoi le punem în saci mari din plastic”, a confirmat Lilia Onyschenko, directorul departamentului pentru protecția patrimoniului istoric din Lviv. „Acest tratament nu salvează statuile atunci când sunt lovite direct, dar dacă există o undă de șoc puternică nu se vor rupe în o mie de bucăți”.

„Am decis să punem crucifixul în siguranță pentru că aşa s-a hotărât în oraş, fiecare obiect istoric trebuie protejat la fel ca și oamenii. Iar acum, Hristose află într-un loc sigur”, a explicat părintele Jakub de la Catedrala armeană din Lvov corespondentei cotidianului Corriere, Marta Serafini. Între timp, la biserică s-au adunat o mulțime de credincioși pentru a se ruga pentru victime și pentru militarii de pe front.

Catedrala armeană din Lviv este considerată una dintre „cele mai vechi și mai bogate biserici din Europa”, a declarat politologul Gagik Hambaryan, care a distribuit imaginea și pe Facebook, pentru site-ul web armean Aravot. Statuia lui Hristos nu este venerată doar de credincioșii din Biserica Apostolică Armenească, a adăugat el, ci și de alți creștini.

Ultimele Articole