Legea energiei regenerabile afectează substanțial domeniile bancar și non-bancar

Aceasta miscare legislativa impunea scoaterea din circuitul agricol a terenurilor pe care se afla centralele solare pana in data de 1 iulie a anului curent. Datorita amplasarii unitatilor de productie energetica, producatorii vizati nu se mai aliniaza la standardele oficiale si nu mai pot primi certificate verzi.

Termenul strans de aliniere la cerintele Guvernului a starnit ample controverse si dezbateri, finalizandu-se cu o „mica victorie” pentru producatorii de energie bazata pe centrale fotovoltaice. Astfel ca, oficialii au operat o modificare legislativa, iar termenul de scoatere din circuitul agricol s-a prelungit pana la sfarsitului lui 2013.

Acest act normativ nu rezolva nici pe departe subiectele care ard in agendele strategice ale companiilor de profil, insa reprezinta un semnal pozitiv ca statul este receptiv la dinamica de afaceri locala si la coordonatele concurentiale, si un punct de plecare pentru actiuni viitoare, similare, menite sa sprijine evolutia comunitatii de business catre o stare de normalitate legala, etica si economica.

 

Madalina Hagima Hristescu, Managing Partner al Casei de Avocatura HM & Partners, cunoaste in de-aproape profilul legal si economic al „jucatorilor” implicati, siexplica impactul acestor demersuri legislative atat in industria energiei regenerabile, cat si in domeniul financiar-bancar: „Aparitia Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57 din 7 iunie 2013, care a modificat sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile prin certificate verzi, reprezinta una dintre cele mai agresive si profunde provocari legislative din ultima perioada. Dincolo de aspectul economic, puternic si negativ impactat de constrangerile privind schema certificatelor verzi impuse prin aparitia acestei Ordonante, prevederea privind excluderea de la beneficiul schemei de promovare a centralele fotovoltaice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei (adica la 1 iulie 2013) se aflau pe terenuri situate in circuitul agricol, (adica circa 90% din centralele construite sau in curs de construire), a constituit dovada evidenta a unui demers incoerent si nerezonabil, de natura a dezechilibra si crea confuzii intr-un mediu investitional si asa fragil”.


Ratiunea introducerii acestei restrictii, cu siguranta, a avut in vedere protejarea circuitului agricol si instaurarea unui sistem de natura a securiza intrebuintarea suprafatelor agricole in scopul si cu destinatia proprie acestora. „Dar, imediat si necesar, se nasc intrebarile: si-a atins acest demers intr-adevar scopul? Si cu ce implicatii/efecte colaterale?”, spune avocatul. 


In conditiile in care, pana la intrarea sa in vigoare, toti investitorii potential afectati au demarat, in sistem de urgenta, sub presiunea termenului de 01.07.2013, procedurile de scoatere din circuitul agricol, multe dintre acestea insa fara a avea siguranta indeplinirii si finalizarii formalitatilor in timp util. Prin urmare este evident faptul ca, textul propus a fost neadecvat scopului declarat si, de aceea,o revenire rapida a asupra acestui aspect se impunea cu necesitate.

 

Astfel, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2013 intrata in vigoare la 01.07.2013, intr-un demers corect si in deplina concordanta cu legislatia europeana si practica statelor membre in domeniul de referinta, autoritatile competente revin asupra prevderii legale mai sus mentionate si restabilesc coerenta cadrului legislativ prin introducerea unui termen rezonabil de 6 luni, in baza caruia investitorii din sfera producerii energiei din surse regenerabile prin centrale fotovoltaice, ale caror proiecte au fost deja finalizate si, prin urmare, produc deja energie la momentul intrarii in vigoare a OUG 57/2013, adica la 01.07.2013, obtin ragazul necesar, pana la 31.12.2013, pentru scoaterea din circuitul agricol in conditii de legalitate a terenurilor pe care sunt situate aceste centrale.

 

„Este lesne de inteles faptul ca, o asemenea prevedere, ramasa neamendata, ar fi fost de natura a genera demersuri legale serioase din partea industriei de profil, avand ca obiect aspecte de nelegalitate, retroactivitate precum si aspecte de ordin concurential. Fara indoiala insa, toate aceste argumente isi gasesc, din pacate, aplicabilitatea si asupra celorlalte prevederi ale OUG nr. 57/2013 privind schema de promovare a certificatelor verzi”, considera Madalina Hagima Hristescu.

 

Totodata, avocatul considera ca este foarte important de subliniat faptul ca acest act normativ, OUG nr. 57/013, afecteaza substantial domeniul bancar si non-bancar, la nivel national, avand in vedere faptul ca majoritatea acestor proiecte a fost realizata cu fonduri obtinute din creditari / finantari de la institutii bancare si/sau non-bancare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed