Liderii occidentali vor să construiască „zidul estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen și comandantul NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove au publicat un articol în Wall Street Journal, unde au justificat cauzele acestei „necesități acute”. Evident, aceasta este „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei” și amenințarea unei asemenea agresiuni împotriva NATO, comentează Vocea Rusiei.

 

Rasmussen și Breedlove îi pregătesc pe membrii europeni ai NATO în vederea depozitării în Europa a unor arme suplimentare, creșterii prezenței militare, patrulării aeriene și a termenelor prezenței navelor NATO în Marea Neagră, colectării de informații (despre Rusia), intensificării aplicațiilor și încă multe altele.

 

În planul creării unui „zid estic al NATO” lângă granițele rusești intră sporirea Forțelor de Răspuns ale NATO, pentru „ca ele să poată fi implementate rapid în cazul apariției primelor semne ale unor probleme înainte de începerea conflictului”. Locul unde pot fi amplasate echipamentele și rezervele poate fi centrul multinațional de comandă al NATO Nord-Est din orașul polonez Szczecin.

 

Reacția Rusiei

 

Prezența militară a NATO la granițele Rusiei, inclusiv în Marea Neagră, nu este ceva ce Alianța poate spori după bunul său plac, a reamintit ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

 

„În relațiile dintre Rusia și NATO acționează anumite reguli în conformitate cu care nu trebuie să existe o prezență militară suplimentară pe teritoriul statelor est-europene. Noi am adresat întrebări conducerii NATO. Și așteptăm nu un simplu răspuns, ci un răspuns care se va baza în măsură deplină pe respectarea regulilor coordonate cu noi”.

 

Între altele, este vorba despre Declarația de la Roma din anul 2002, care a stabilit principiile relațiilor dintre NATO și Rusia și a confirmat adeziunea părților la Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa. Acest Tratat interzice creșterea armamentelor în Europa și Rusia îl respectă strict.

 

Despre întărirea flancului est european al NATO s-a discutat și la București, în iunie când secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a susţinut ideea amplasării unor baze ale Alianţei pe flancul estic al acesteia.

 

Potrivit unui comunicat al MApN, Rasmussen a apreciat că amplasarea unor baze NATO în flancul estic al alianţei- pe care se află şi România- este un plan ambiţios menit să întărească apărarea colectivă.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed